Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a: Najavljen 5. Mladifest Hrvatska u Sisku

Zagreb (IKA)

U organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, od 30. lipnja do 2. srpnja bit će održan 5. Mladifest Hrvatska u Župi sv. Kvirina u Sisku. O Mladifestu je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 20. lipnja govorio povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Marijan Štingl.

Geslo ovogodišnjeg susreta je „A s njome su nam došla sva dobra i od ruku njezinih blago nebrojeno“ (Mudr 7,11). Tijekom tri dana posjetitelji će sudjelovati u susretu tijekom kojeg će čuti svjedočanstva i kateheze. Uz molitveni program, bit će svaki dan prilika za ispovijed.

Mladifest se, istaknuo je vlč. Štingl, događa u čitavom svijetu, ne samo u Međugorju. „Ideja da se Mladifest organizira i u Hrvatskoj rodila se prije šest godina u Međugorju“, rekao je te dodao da se Hrvatski Mladifest organizira po uzoru na onaj međugorski. Tu je ideju podržao tadašnji župnik u Međugorju fra Marino Šakota, ali i sisački biskup Vlado Košić.

„Hrvatski Mladifest ne razlikuje se puno od onog međugorskog. Svakako, program tamo traje dulje i bogatiji je“, rekao je vlč. Štingl te dodao da nastoje mladima ponuditi brojne kateheze i svjedočanstva kako bi obogatili njihove živote. Također, naglasio je da Hrvatski Mladifest postaje sve prepoznatljiviji među mladima diljem Hrvatske.

U emisiju se uključio i sisački biskup Vlado Košić koji je izrazio nadu da će i ove godine veliki broj mladih sudjelovati na Mladifestu. „Uistinu je bilo lijepo na prvom Mladifestu u Viduševcu, ali i sljedeće dvije godine u Petrinji“, rekao je te dodao da su zbog pandemije i potresa bili ograničeni u organizacijskom smislu. „U Voloderu prošle godine je također bilo jako lijepo. Vjerujem da će puno mladih doći i ove godine te da će doživjeti lijepo iskustvo“, istaknuo je biskup Košić.

Osvrnuo se i na činjenicu da će prvog dana Mladifesta biti održan križni put, a za svaku postaju razmatranje će napisati jedan hrvatski branitelj. „Potrebno je imati punu pozornost na našim braniteljima“, rekao je te se osvrnuo na žrtvu koju su branitelji podnijeli za slobodu Hrvatske. „Moramo biti trajno zahvalni našim braniteljima koji su riskirali živote te se svojom hrabrošću i odlučnošću oduprli zlu i vratili nam mir“, rekao je.

Poručio je mladima da se odazovu i da se svi osjećaju dobrodošlo. „Potrebno je otvorenost srca i želja za zajedništvom. Vjerujem da se to može dogoditi tamo gdje su ljudi okupljeni u Isusovo ime“, rekao je biskup Košić te dodao da je susret pod zaštitom Blažene Djevice Marije i zaštitnika Sisačke biskupije sv. Kvirina.

Program susreta predstavio je vlč. Štingl, istaknuvši da će svakoga dana program započinjati u 15.30 na otvorenom ispred bazilike sv. Kvirina. Između ostaloga, prvog dana u petak 30. lipnja, svjedočit će izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Katehezu će održati međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, a misu će slaviti sisački biskup Vlado Košić. Nakon mise, bit će održan i križni put, a za svaku postaju će razmatranje napisati jedan hrvatski branitelj.

Idućega dana, u subotu 1. srpnja, svjedočit će fra Marinko Šakota koji će govoriti o svom poznanstvu s fra Slavkom Barbarićem koji je pokrenuo međugorski Mladifest 1989. Također, svjedočit će i bivši hrvatski reprezentativac u vaterpolu Vedran Jerković. Misno slavlje predslavit će povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Marijan Štingl, a u večernjim satima bit će održan koncert duhovne glazbe fra Marina Karačića.

Trećeg dana, u nedjelju 2. srpnja, vlč. Janko Lulić će održati meditaciju o geslu ovogodišnjega Mladifesta, a svjedočit će poduzetnica Jana Radeljak i bračni par Pere i Katarina Eranović. Misno slavlje će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić, predsjednika Odbora HBK za mlade. Završno klanjanje će voditi povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Marijan Štingl. Sva tri dana susret će pjesmom animirati zbor te bend članova Marijine legije Kraljica od Sabe. Njihova pjesma „Vodi nas“ himna je 5. Mladifesta Hrvatska.

„Mladi traže Boga, a mi im trebamo ponuditi Boga. Mladi su danas zahtjevni i to je dobro. Ili će biti pravi kršćani ili ih neće biti u Crkvi. Na nama je da pronađemo način kako da ih pridobijemo da ostanu u Crkvi“, istaknuo je vlč. Štingl te dodao da ovakvi susreti liječe rane i pomažu vjernicima u Sisačkoj biskupiji da zaborave na sve poteškoće uzrokovane nedavnim potresima. „Želimo ponuditi jedni drugima Boga. Mladi koji dolaze neizmjerno nas obogaćuju. Bit će to veliko bogatstvo za našu Crkvu“, zaključio je povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Marijan Štingl.

Više o programu Mladifesta Hrvatska možete pronaći na njihovoj mrežnoj stranici.