Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a najavljuje Stepinčevo 2022.

Zagreb (IKA)

Ususret Stepinčevu u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija program devetnice te samu svečanu proslavu 10. veljače najavio je u srijedu 26. siječnja vlč. Ivan Vučak, župni upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću.

Devetodnevnom pripremom, od 1. do 9. veljače, vjernici župe Presvetog Trojstva u Krašiću pripremaju se za Stipenčevo 2022. “Devetnica je duhovna priprema za proslavu Stepinčeva, ali i zahvalnica Bogu za dar života blaženog Alojzija Stepinca”, istaknuo je vlč. Vučak. Najavio je da će svaki dan priprave u župnoj crkvi biti misa u 18 sati, a prethodit će joj pobožnosti – Križni put, klanjanje ili molitva krunice, a na Stepinčevo bit će tri euharistijska slavlja.

“Prva sveta misa bit će ujutro u 8 sati, a predslavit će je preč. Branko Fresl, rektor katedrale sv. Terezija Avilske u Bjelovaru. Središnje euharistijsko slavlje u 10:30 predslavit će predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Ovo slalje moći će se pratiti i putem Laudato TV-a. Stepinčevo ćemo završiti zahvalnom misom u 17 sati koju predslavi o. Marko Glogović, župnik u Sveticama i voditelj udruge Betlehem”, najavio je vlč. Vučak.

Uz sudjelovanje u programu devetnice hodočasnici mogu posjetiti obnovljeni Spomen dom bl. Alojzija Stepinca. “Velika je prednost da hodočasnici mogu ući u taj stari župni dvor i biti dionici te povijesti, biti dio mjesta gdje je živio naš dragi kardinal, mučenik Alojzije Stepinac. Mogu doći i u njegovu sobu, u ured gdje je pisao propovijed, sobu gdje se pripremao za misu, gdje je primao hodočaniske, doći u spavaću sobu vidjeti krevet u kojem je preminuo.

Uz te dvije sobe kardinala Stepinca, imamo i sobu župnika Josipa Vranekovića. Od ove godine imamo i sobe naših dragih sestara Služavki malog Isusa. U prizemlju imamo biblioteku bl. Alojzija Stepinca gdje si hodočasnici mogu nabaviti mnoge naslove koje je postulatora bl. Alojzija Stepinca izdala u ovih 30 godina”, rekao je vlč. Vučak.

U sklopu devetnice, u nedjelju 6. veljače, bit će proslavljeni jubileji biskupskih ređenja te predstavljena knjiga mons. Batelje o biskupu Nežiću, velikom svjedoku i promicatelju svetosti kardinala Stepinca.

“Toga dana u našu župu doći će dvojica biskupa, nekadašnji naši pomoćni zagrebački biskupi, mons. Josip Mrzljak i mons. Vlado Košić. Njih dvojica prije točno 23 godine 6. veljače zaređeni su za biskupe. Tada ćemo imati nešto izmijenji raspored. U 16 sati bit će križni put, a u 17 sati imat ćemo promociju jedne nove knjige koju je izdao naš postulator bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja. Napisao je knjigu o biskupu Dragutinu Nežiću, kao velikom svjedoku Stepinčeve svetosti. Taj porečko-pulski biskup inače je rođeni Jaskanac”, navodi.

“Oni koji u pandemijskim okolnostima nisu u mogućnosti doći u Krašić nedjeljni program mogu pratiti na Laudato televiziji”, istaknuo je vlč. Vučak te pozvao sve da se u ovom pandemijskom vremenu mole blaženom Stepincu.

“Ako se nekome treba moliti u ovim teškim i neizvjesnim vremenima onda je to bl. Alojziju Stepincu, čovjeku nepokolebljive vjere, dubine i pouzdanja u Boga da će biti bolje sutra. On sam nije doživio pad komunizma, ali od prvog dana je vjerovao da to nije Božje djelo i da to neće dugo trajati. U vremenu korone, izolacije, on je veliki zagovornik pred Gospodinom”, rekao je vlč. Vučak.