Budi dio naše mreže
Izbornik

Aninovsko prošćenje u Samoboru

Samobor (IKA)

Vanjsko slavlje najvećeg prošćenskog blagdana u samoborskom kraju, svete Ane i svetog Joakima, ponovno je u nedjelju 31. srpnja okupilo velik broj vjernika, hodočasnika, zagovornika svetici čije ime nosi najpopularnija samoborska kapela i svih drugih koji su došli na Anindol.

Uz četiri misna slavlja, ono prvo, luške i noršićke župe, koje je predvodio njihov župni upravitelj vlč. Josip Čulig, pa drugo za domaslovečke župljane čiji je predvoditelj bio njihov župni upravitelj vlč. Ante Bojanić te poslijepodnevno koje je služio donedavni samoborski đakon, a sada mladomisnik vlč. Krešimir Babić, središnja euharistija bila je poldanja. Njezin predvoditelj bio je generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček, u suslavlju s dekanom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Josipom Šimunovićem i domaćim, samoborskim župnikom i dekanom Samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivicom Cikom.

Mons. Ptiček je u homiliji aktualizirao evanđelje 18. nedjelje kroz godinu govoreći o današnjoj ljudskoj otuđenosti, nedostatku ideala u ljudi, a višku idola u našoj svakodnevici te zaključio kako ne živimo samo u vremenu materijalne recesije već i recesije srca, istine, dobrote, pravde i ljubavi.

„O tome nam govori i današnja Božja Riječ, da čovjek želi jedno, a to jedno je u stvarnosti nešto sasvim drugo“, rekao je propovjednik i ustvrdio da nas to zapravo vraća na početke, u Edenski vrt gdje je Adam uskratio poslušnost Bogu i dao povjerenje Đavlu zbog čega je izgubio raj, priuštio si muku i na kraju smrt.

„Što čovjek više ima to mu je srce praznije, ali je puno želja za pohlepom koja rađa idolopoklonstvo i potiče bolesnu ambicioznost koja, pak, rađa egoizam i neumjerenost te ruši sve općemoralne standarde i vodi u hedonizam gdje je sve dopušteno“, naglasio je mons. Ptiček.

„Plod vapaja Bogu Ane i Joakima bila je Marija, naša Nebeska Majka. Umjetnici, pa tako i oltarska slika u samoborskoj kapeli, Mariju prikazuju kako sjedi ili stoji pred svojom majkom, a ona, Ana, u ruci drži Bibliju i prstom pokazuje na tekst, a Marija sluša od svoje majke što je najvažnije na svijetu i gdje je prava istina i sreća. Tu se vidi Anina jednostavnost, ljubav, poniznost, sigurnost, povjerenje i toplina susreta. To i nas potiče da upremo pogled u Nebo i da se bogatimo u Nebu, u Bogu i maknemo sve zapreke u svom životu poput stalne težnje za posjedovanjem, neuredne želje za uspjehom, ljepotom, poistovjećivanja s idolima, ropstva strastima i nagonima i još puno toga“, istaknuo je mons. Ptiček.

Sva misna slavlja animirali su župni zborovi samoborskih župa, a uz brojne vjernike, središnjem je nazočila i samoborska gradonačelnica dr. sc. Petra Škrobot. Sva misna slavlja završila su zavjetnim obilaskom oltara u kapeli, a vjernici su se nakon toga nastavili družiti uz tradicionalnu ponudu samoborskih medičarni Oslaković i Arko.

Neizostavni dio aninovskog prošćenja tradicionalno je i zabavno-gastronomski program na Tancplacu, koji sad već niz godina priređuju članice i članovi Udruge Etno fletno. I ovog dana su privukli mnoštvo svijeta, od najmanjih i najmlađih do onih vremešnih kojima su u živom sjećanju i prijašnja okupljanja na Anindolu za svetu Anu.