Budi dio naše mreže
Izbornik

Ansambl MI tamburica nastupio u crkvi u Otočcu

Hrvatski Leskovac (IKA)

U župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Otočcu u nedjelju 15. siječnja pjevanje je na središnjem misnom slavlju vodio Ansambl MI tamburica iz Hrvatskog Leskovca, a potom je održao kraći koncert.

Pozdravljajući vjernike i goste na početku euharistijskog slavlja, župnik mons. Marinko Miličević naveo je da se otočka župna zajednica upravo s programom božićnih pjesama „oprašta“ od božićnog ciklusa liturgijske godine, koji je redovito najava godišnje župne proslave „Fabijanove“ – svetkovine Sv. Fabijana i Sebastijana, zaštitnika Gacke doline, kada se obilježava i Dan grada Otočca.

Ansambl, tj. mješoviti zbor i tamburaški orkestar pod ravnanjem Josipa Hrastića, u misnom slavlju izveo je devet hrvatskih božićnih pjesama te Adeste fideles, autora J. F. Wadea i Pastoralu F. Couperina, s aranžmanima za tamburaški orkestar Marijana Sivoša, Renate Ivoš-Krajina i Anđelka Kaćunka.

Nakon misnoga slavlja župni vikar don Anđelko Kaćunko kratko je predstavio Ansambl MI tamburica, koji je pod vodstvom vlč. Marija Tolja osnovan u veljači 1981. u Zajednici mladih Hrvatskog katoličkog zbora MI pri samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu, a danas ga čini pedesetak članova – srednjoškolaca, studenata, starijih članova te sestara karmelićanki BSI. Ansambl za svoje temeljne odrednice ima ispravno vrednovanje, prezentiranje i širenje hrvatske narodne baštine, populariziranje tamburaštva i tambure kao hrvatskog narodnog glazbala te njime prikladno obogaćivanje liturgije, po čemu je jedinstven.

Slijedio je potom „mini koncert“ odnosno izvedba pet pjesama – Poslušajte svi sada (božićna iz Podravine), Transeamus usque Bethlehem (J. Schnabel), Božićna zvona (V. Vuletin), Joy to the World (Radost svijetu) (I. Watts / G.F. Händel), te Mehki snežek (francuska božićna / prepjev M. Škvorc), za koje su obrade za tamburaški orkestar napravili A. Kaćunko, R. I.-Krajina, J. Hrastić i Božo Galli.

Na kraju programa izvođačima je zahvalio župnik Miličević te podsjetio na značenje međunarodnog priznanja Republike Hrvatske toga dana prije 31 godinu, a potom je Ansambl izveo pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“, koju su prihvatili svi u crkvi, među kojima je bio i otočki gradonačelnik Goran Bukovac sa suradnicima.