Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božjeg milosrđa u Župi Marije Majke Crkve

Zagreb (IKA)

Nedjelja Božjeg milosrđa proslavljena je 7. travnja u Župi Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Dubravi.

Kao pripravu, župljani su se, predvođeni Zajednicom milosrdnog Isusa, okupljali svaki dan u 15 sati na devetnici Božjemu milosrđu i misi koju su predvodili svećenici gosti.

Svečano misno slavlje je na samu Nedjelju Božjeg milosrđa predslavio mons. Marinko Miličević, svećenik Gospićko-senjske biskupije. U propovijedi je mons. Miličević ponajprije usporedio Božje milosrđe sa sakramentom ispovijedi te Isusovim ranama iz kojih dolazi milosrđe na nas i daje nam mir, nadu i utjehu za obnovljeni život. Stoga, potaknuo je propovjednik, čovjek mora cijeli svoj život biti podređen milosrđu i milostima Božjim. Punina milosrđa je u Isusu Kristu kojega nam šalje Otac i koji daje svoj život kao zadovoljštinu za grijehe svijeta. Propovjednik je zaključio kako „sve što je potrebno jest poniziti se pred tim prijestoljem milosti i milosrđa i zatražiti oproštenje jer smo jedino opravdani krvlju Kristovom. Božje milosrđe iskazuje se u poslanju Njegova Sina po kojemu nam Bog pokazuje koliko nas voli i suosjeća s nama.  A ljudi su žedni te ljubavi i moraju ovisiti o njoj kako bi postali pravi siromasi duhom“.

Nadalje, propovjednik je istaknuo kako nas euharistija, kao izvor milosrđa, na poseban način preobražava.  Tako je sv. Faustina zapisala u svome Dnevniku: „Sve što je dobro na meni dolazi iz sv. pričesti. U euharistiji leži tajna moje svetosti. Samo me jedno drži, a to je sv. pričest. Isus Krist, skriven u hostiji, meni je sve“. Mons. Miličević naglasio je potrebu sakramentalne milosti i posvećivanja, a Bog zna što s nama čini unatoč našim slabostima i grijesima jer upravo euharistija osmišljava naš život i našu patnju. Propovjednik je dodao kako ipak postoji još jedan preduvjet za stjecanje Božje milosti, a to je poniznost. Božje milosrđe i Božju milost lakše primaju ponizne duše. „Mi ne možemo znati jesmo li ponizni, ali možemo poput svetaca moliti za poniznost“. Kao što je Isus sv. Faustini rekao: „Moli neprestano za tri kreposti: Poniznost, čistoću i ljubav“, mons. Miličević je potaknuo vjernike da i oni mole za te tri kreposti jer poniznost znači vidjeti se onakvim kakvim nas Bog vidi, ona je istina o nama. „Sve ono dobro koje imamo zapravo je dar kojim se treba služiti drugima ne ističući i ne veličajući sebe. Što je veći svetac, to je sve skrovitiji i maleniji. Poniznost je nenametljivo služenje drugima. Jesmo li takvi? Jer mnoga dobra bez poniznosti ne vrijede puno“, poručio je.

„Možda nismo savršeni, ali zato možemo tražiti Božje milosrđe koje se živi dobrim primjerom tako da budemo sami milosrdni i drugima iskazujemo dar praštanja. To je ta milosrdna ljubav koja nas čini bogolikima i tome nas Isus uči i usmjerava kada kaže da će takve duše u budućem životu sjajiti posebnom svjetlošću, te nijedna neće propasti jer će se On marno pobrinuti za svaku da je proslavi. Milosrđe Božje tako se očituje i u sakramentu pomirenja. Gospodin nam uvijek oprašta i On zaslužuje našu zahvalnost.  Kao na slici milosrdnog Isusa i svećenik u ime Isusovo otpušta grijehe. Ta ispovijed znak je usrksnuća, i Isusovog i našega, kao simbol pobjede nad grijehom i smrti. I Gospodin želi da upravo pristupamo prijestolju Njegovog milosrđa kako bismo bili praktični kršćani i uzorni vjernici. Biti dobar vjernik znači biti dobar čovjek i davati drugima ono što Gospodin ponaosob daje“, rekao je nadalje mons. Miličević.

Sv. Faustina se, uza sve svoje kušnje i patnje, brinula za siromahe, bolesne i umiruće. Posebno su je cijenile siromašne djevojke koje su dolazile u konvikt na školovanje jer su na njoj su vidjele poseban poziv na radosno služenje. Upravo se od svih nas traži da budemo takvi.

Propovjednik je podsjetio vjernike da nam „na vrhuncu svoga križa Isus ostavlja svoju Majku koju nazivamo i kraljicom milosrđa. Kao testament Isus čovječanstvu govori: Evo ti Majke! Majka Marija posreduje to Božje milosrđe da iz Njezina i Isusova srca milosrđe dođe na sav svijet. Molimo za to milosrđe kako za sebe tako i za druge! Sv. Faustina je Gospu smatrala najpouzdanijim vodičem do Srca Isusova jer je to Srce njezina Sina, stoga je sve svoje brige povjerovala Njoj, Kraljici milosrđa, kao što bismo i mi trebali činiti“. Mons. Miličević propovijed je potom zaključio molitvom Gospi koju je molila i zapisala sv. Faustina.

Župni zbor mladih glazbeno je animirao na misi, a Molitvena zajednica Milosrdnog Isusa pod vodstvom prof. Marijane Biuk pomogla je u animaciji devetnice i misnog slavlja. Prisutne je pozdravio i domaći župnik p. Mirko Sadak koji je okupljene pozvao na domjenak i druženje u župno dvorište.