Budi dio naše mreže
Izbornik

Antunovo u župi Nikinci

Nikinci (IKA)

Zaštitnik župe Nikinci sv. Antun Padovanski svečano je proslavljen 13. lipnja.

Euharistijska slavlja u 7 i 18 sati slavio je domaći župnik vlč. Ivica Živković. U 9.30 misu na mađarskom jeziku predvodio je vlč. Karoj Sabadi, župnik u Vrbasu. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je vlč. Dušan Milekić, župnik u Novim Banovcima i Inđiji, uz vlč. Leonida Bevze, župnika u Šapcu i vlč. Ivice Živkovića, domaćeg župnika.

U svojoj homiliji vlč. Dušan Milekić je istaknuo: „Kada se susrećem s vjernicima, svojim narodom, kod ljudi je uvijek nekako sv. Ante poseban. Toliko imamo primjera uslišanih molitava, nakana… Ali to je samo dokaz da je sv. Antun svojim životom bio mio Bogu. Mnogi kažu ‘sv. Ante mi je dao’. Nije vam sv. Ante dao, već Bog. Sv. Ante molio je Boga s tobom u tvojoj molitvi, za tebe. Kad god ste uslišani znajte da su ti sveci mili Bogu. Mi vjernici svi slavimo Gospodina. Ali evo vam jedno pitanje za razmišljanje. Ima li u vama radosti? Jeste radosni što ste Kristovi vjernici? Što znači jesmo li radosni ako smo Kristovi? Susrećem se s vjernicima i mnogi govore ‘kada će mi se ovo uslišiti, kada će mi se ova molitva uslišiti’… Ali što ti činiš da bi ti se ta molitva/nakana uslišala? Sv. Ante nije samo sjedio u crkvi,  molio i očekivao da Bog uradi ono što on želi. Sv. Ante kao svaki svetac je dao sebe u Božje ruke i bio radostan zato što je Kristov”.

Na euharistijskim slavljima okupio se velik broj hodočasnika iz Hrtkovaca, Platičeva, Rume, Srijemske Mitrovice, kao i gostiju iz Hrvatske.

Na kraju svakog euharistijskog slavlja vlč. Ivica Živković zahvalio je svima koji su pomogli oko proslave sv. Antuna, kao i svećenicima koji su za vrijeme mise ispovijedali – vlč.Blažu Zmaiću, župniku iz Iriga.