Budi dio naše mreže
Izbornik

Antunovski blagoslov djece i mora u Sutomoru

Sutomore (IKA)

Na doku na sutomorskoj plaži na blagdan svetog Antuna Padovanskog, 13. lipnja upriličen je obred blagoslova djece i mora. Ovaj drevni običaj je obnovljen prije nekoliko godina, na inicijativu mještana.

Blagoslovu, koji je počeo u poslijepodnevnim satima, prisustvovao je veći broj mještana katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti s djecom koja su u rukama držala cvijeće.

U prigodnoj propovijedi, upravitelj župe, dr. sc. don Dejan Turza istaknuo je važnost stvorene stvarnosti, te potrebu razvijanja ekološke svijesti, posebno u kontekstu odgoja novih generacija u tom duhu. Uz odabrane biblijske odlomke, za temelj svoje propovijedi uzeo je, također, encikliku pape Franja Laudato sí.

„Ako se današnji trend nastavi, ovo bi stoljeće moglo biti svjedok izvanrednih klimatskih promjena i neviđenog uništenja ekosistema, s teškim posljedicama po sve nas. Zemlja podiže svoj glas, te zahtijeva promjenu smjera našeg djelovanja. Nikada nismo tako loše postupali i uvrijedili naš zajednički dom kao u posljednja dva stoljeća. Pozvani smo postati oruđe Boga Oca”, naglasio je don Dejan Turza.

Po završetku propovijedi, vjernici su pročitali molitvu za planet Zemlju, a potom je uslijedio blagoslov mora i okupljene djece.

Druženje je, nakon obreda, nastavljeno uz domaće poslastice.