Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel brazilskih biskupa za hitnim „ekološkim preispitivanjem“

Brasilia (IKA)

U povodu ekološke katastrofe na sjeveroistočnoj brazilskoj obali koju od početka rujna naplavljuje nafta kojom je već uništeno njezinih 2250 kilometara i 250 plaža, Brazilska biskupska konferencija uputila je u ponedjeljak 28. listopada žurni poziv na obnovu ekološke ravnoteže.

Nužno je trenutačno i temeljito preispitivanje razmišljanja o ekologiji. Rudarstvo koje zagađuje i ubija mora se staviti pod nadzor i pozvati na odgovornost jer čovječanstvo nema budućnosti bez poštovanja „zajedničke kuće“, upozoravaju biskupi. Poručuju vlastima da su neophodne djelotvorne mjere za ponovnu uspostavu ekološke ravnoteže kao i temeljita istraga kojom bi se utvrdilo tko je izazvao tu tragediju, prenosi Vatican News.

Nafta i otpad već su ubile tisuće životinja, zagadile stotine turističkih mjesta i ugrozile egzistenciju 140.000 ribara u regiji. Stručnjaci procjenjuju da je riječ o najvećoj ekološkoj katastrofi koju je to područje ikad doživjelo, a njezini su uzroci još uvijek nepoznati. Tek nedavno angažirana vojska u čišćenju je već prikupila tisuću tona naftnoga otpada. Biskupi su u priopćenju pohvalili požrtvovni rad volontera u čišćenju plaža, žena i muškaraca koji se nastojeći zaštiti okoliš izlažu opasnostima otrovnoga otpada. „Hrabrost i solidarnost volontera trebali bi dirnuti srca svih, osobito onih na vlasti, da zaštita života i planeta uvijek ima prioritet“, poručili su brazilski biskupi.

Proteklih se dana nafta širi dalje na jug i vlasti ne isključuju da bi mogla doseći i Rio de Janeiro. U međuvremenu je u opasnosti Nacionalni park Abrolhos u saveznoj državi Bahia, jer je u utorak nafta primijećena već na 150 kilometara od otočne skupine. Na tom području je najveća biološka raznovrsnost morske flore i faune u južnom Atlantiku – 1300 vrsta biljaka i životinja, zimsko je utočište nekih vrsta kitova te je poznato po koraljnim grebenima.

Ključne riječi:
apel Brazilske BK ekologija nafta