Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel Grčkog Caritasa zbog izbjegličke krize na Egejskim otocima

Atena (IKA)

Caritas Internationalis objavio je 15. lipnja apel Christyja Tsantiotija, zaduženoga za komunikaciju s Grčkim Caritasom, o izbjegličkoj krizi na Egejskim otocima, prenio je Vatican News.

„Izbjeglička kriza na Egejskim otocima je na kritičnoj razini i zahtijeva hitno djelovanje grčkih vlasti i međunarodne zajednice“, napisao je Christy Tsantioti u priopćenju na internetskoj stranici Međunarodnoga Caritasa.

Apelirao je posebno na poštivanje temeljnih prava izbjeglica i migranata, kao što je pravo na zdravlje, obrazovanje i zaštitu, osobito u trenutnom kontekstu koji je uzrokovala pandemija koronavirusa.

„S druge strane, brojevi jasno govore“, napisao je Tsantioti i istaknuo kako je Grčka „u prvom redu što se tiče migracija, budući da je primila 115 tisuća migranata, s gotovo 42 tisuće izbjeglica koje su zaustavljene na grčkim otocima u Egejskom moru. To je moguće žarište Covida-19. Izbjeglički kampovi, koji su krajnje pretrpani, mogli bi izazvati katastrofu. Da se i ne spominje da su zbog pandemije, temeljne mjere koje su propisane zakonima o izbjeglicama i ljudskim pravima, neprestano ugrožene. Zbog toga je Grčki Caritas uputio apel u kojem se izražava uvjerenje kako „nitko ne bi trebao biti ostavljen“.

„Društvo je potrebno učiniti osjetljivim za pitanja koja se odnose na migracije“, napisao je Tsantioti i napomenuo kako „pomoć treba pružiti onima koji se suočavaju s koronavirusom u teškim okolnostima, osobito skupinama koje su odbačene. Treba podsjetiti da je Grčki Caritas migrantima osigurao pakete s higijensko-zdravstvenim materijalom, mlijeko za dojenčad, poučavanje engleskog i grčkog jezika, psihosocijalnu pomoć putem interneta i telefona, jer za one koji su u teškoćama veliki je dar da ih netko sluša.“

„Grčki Caritas i Atenski Caritas u suradnji s međunarodnom humanitarnom organizacijom Catholic Relief Services“, piše u priopćenju, „sudjeluju u programu Hitne potpore za integraciju i smještaj (Emergency Support to Integration and Accommodation) Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), čiji je cilj da za 26 tisuća tražitelja azila u cijeloj Grčkoj pruži dostojanstven smještaj i sigurnu financijsku potporu.“

„Temeljna načela zaštite izbjeglica danas su na kušnji. No mi ćemo nastaviti biti na strani najranjivijih s ciljem da nitko ne zaostaje“, zaključio je Tsantioti, a prenio Vatican News.