Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel indijske i pakistanske Crkve

Bombay (IKA)

Uslijed eskalacije napetosti između dvije nuklearne sile, indijski kardinal Oswald Gracias i pakistanski nadbiskup Joseph Arshad apeliraju za mir i dijalog.

Nadbiskup Bombaya kardinal Gracias istaknuo je da mole i rade na miru te pozivaju vođe da izaberu put dijaloga, upozoravajući da je stanje vrlo osjetljivo te se ne smiju poduzimati pogrešni ili ishitreni koraci. Osuđujemo svaki teroristički čin protiv indijskih snaga, no odlučno se protivimo ratnoj opciji – moramo raditi na mirnoj soluciji za dobro Južne Azije ali i cijeloga svijeta, izjavio je za agenciju Fides predsjednik Indijske BK, prenosi Vatican News

Nadbiskup Joseph Arshad, biskup Islamabada-Rawalpindija moli vođe obiju strana da nastave mirne pregovore i krizu riješe dijalogom. „Narodi Pakistana i Indije žele mir“, istaknuo je u razgovoru za AsiaNews predsjednik Pakistanske biskupske konferencije. Također moli međunarodnu zajednicu za pomoć u smirivanju situacije koja bi mogla dovesti do gubitka života i propasti regije. Unatoč svih poteškoća svi bismo trebali istražiti svaki mogući put kojim bi se izbjegao rat, poručio je nadbiskup, moleći Gospodina da „vođama nacija podari mudrosti da riješe nesuglasice kako bi mogao prevladati mir i napredak koji će donijeti bolju budućnost za stanovništvo regije i svijeta”.

Pakistanska vojska srušila je u srijedu 27. veljače dva indijska zrakoplova unutar svoga zračnog prostora kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva u utorak, prvi od rata 1971. godine. Na više mjesta izbili su i oružani sukobi kopnenih snaga. Dvije nuklearne sile spore se oko Kašmira. Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada 14. veljače u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga, a pogoršala se od indijskog osvetničkog napada u utorak. Pakistanski premijer Imran Khan 28. veljače najavio je da će osloboditi uhićenoga indijskoga pilota kako bi ublažili najozbiljniji sukob u posljednjih 20 godina.

Ključne riječi:
apeli Indija pakistan