Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel indonezijskih biskupa

Jakarta (IKA)

Uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji su se 17. travnja održali u Indoneziji, predsjednik Indonezijske biskupske konferencije nadbiskup Ignatius Suharyo upozorio je da je dobra politika u toj zemlji zatamnjena raširenom korupcijom u koju su uključeni političari, državni službenici i Vladina tijela.

Nadbiskup je objasnio da dobra politika znači natjecati se u skladu sa zakonom te vladati pošteno i transparentno na dobrobit svih građana. Kad su loše prakse, nasilje i korupcija uobičajeni i rašireni, dolazi do opće moralne krize. Bez moralnoga vodstva, ljudi ne mogu ostvariti dobar društveni život, upozorio je nadbiskup Suharyo, a prenijela agencija Fides.

Nadbiskup je osim toga istaknuo da bi Crkva trebala ohrabriti laike katolike, potaknute vrijednostima dobre politike, da se uključe u upravljačku strukturu. Također je kazao da politika može i mora biti nadahnuta „zdravim nacionalizmom”, misleći pritom na zaštitu naroda, a ne na nacionalističku ideologiju u sklopu koje se koristi čak i religijski fanatizam kako bi se, na štetu vjerskih manjina, došlo do moći. Pripadnost narodu odnosi se na sve građane, bez obzira na njihovu vjeroispovijest, kazao je predsjednik Indonezijske biskupske konferencije, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
apel Indonezija izbori