Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij posjetio sjedište Požeške biskupije

Požega (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u pratnji tajnika Apostolske nuncijature mons. Janusza Błachowiaka, u utorak 29. listopada pohodio je sjedište Požeške biskupije.

U Biskupskom domu susreo se s djelatnicima Biskupskog ordinarijata, a biskup Antun Škvorčević uputio mu je izraze dobrodošlice i zahvalnosti za osobnu blizinu koju svojim posjetom iskazuje Požeškoj biskupiji te ujedno svjedoči i blizinu pape Franje. Ustvrdio je kako je apostolski nuncij time iskazao i čast slavonskom dijelu Hrvatske, gdje Crkva Isusova nastoji služiti ljudima u nemalim životnim poteškoćama, navješćujući im nadu utemeljenu na Isusovoj vjernosti čovjeku u smrti na križu.

Biskup je upoznao apostolskog nuncija s Požeškom biskupijom u njezinu 22-godišnjem djelovanju, napose s pastoralnim projektima na karitativnom, odgojno-obrazovnom, ekumenskom, bolničkom i kulturnom području. Zajednički su razgledali crkvu sv. Lovre, u Odgojno-obrazovnom centru susreli se s učenicima Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, gdje su nuncija dočekali Ivica Žuljević, voditelj navedenog Centra i ravnatelji spomenutih škola Ivica Bedeničić i Frane Barišić. Zbor Katoličke osnovne škole pod ravnanjem Ljube Šolić pjesmom je izrazio nunciju dobrodošlicu a predstavnici iste Škole i Gimnazije uputili su mu pozdrav.

Apostolski nuncij odgovorio im je riječima zahvale i ohrabrenja u učenju i izgradnji, sa željom da kao odrasli ljudi budu svjedoci Isusa Krista u hrvatskom društvu. Potom je biskup Škvorčević poveo ugledne goste u Katedralu, gdje ih je primio župnik Mladen Štivin sa župnim vikarom Matejom Filipovićem, u Riznicu i Dom pape Ivana Pavla II. gdje se nalazi Kolegij za svećeničke aspirante i gdje je uz starije svećenike i one koji su na službi u središnjim biskupijskim ustanovama smještena i središnja biskupijska kuhinja, koja među ostalim svakodnevno pripravlja hranu za Caritasove štićenike. Razgledali su i Dijecezanski muzej Požeške biskupije. Posjet je završio susretom s obitelji gospodarstvenika Vlade Krauthakera u Kutjevu, na kojem je sudjelovao i kutjevački župnik Marijan Đukić te župni vikar Dejan Ilić.