Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski pohod Tajlandu i Japanu

Vatikan (IKA)

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 27. studenoga 2019.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Vratio sam se jučer s apostolskog putovanja na Tajland i Japan, na kojem sam Gospodinu tako zahvalan. Želim ponovno izraziti zahvalnost vlastima i biskupima tih dviju zemalja koji su me pozvali i ukazali mi vrlo brižno gostoprimstvo, a prije svega želim zahvaliti tajlandskom i japanskom narodu. Ovaj je posjet povećao moju blizinu i ljubav prema tim narodima: Bog ih blagoslovio obiljem blagostanja i mira.

Tajland je drevno kraljevstvo koje prolazi kroz snažnu modernizaciju. Na susretu s kraljem, premijerom i drugim predstavnicima vlasti, odao sam počast bogatoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji tajlandskog naroda, naroda „lijepog osmijeha“. Tamo se ljudi smiješe. Potaknuo sam predano zalaganje za sklad među različitim sastavnicama toga naroda, kao i za ekonomski razvoj koji će biti od koristi svima i iskorijeniti kugu izrabljivanja, posebno žena i maloljetnika. Budistička religija sastavni je dio povijesti i života toga naroda te sam stoga posjetio vrhovnog budističkog poglavara, nastavljajući putem međusobnog poštivanja koji su započeli moji predšasnici, kako bi u svijetu porasli suosjećanje i bratstvo. U tome je smislu bio vrlo značajan ekumenski i međureligijski susret održan na najvećem Sveučilištu u toj zemlji.

Papa Franjo, opća audijencija u srijedu 27. studenoga 2019. Foto: Vatican Media

Svjedočenje Crkve na Tajlandu sastoji se također u djelima služenja bolesnima i posljednjima. Istaknutu ulogu u tome ima bolnica Saint Louis, koju sam posjetio ohrabrivši zdravstveno osoblje i susrevši nekoliko bolesnika. Potom sam posvetio određene trenutke svećenicima i posvećenim osobama, biskupima, ali i subraći isusovcima. U Bangkoku sam slavio misu sa čitavim narodom Božjim na Nacionalnom stadionu, a potom i s mladima u Katedrali. Ondje smo iskusili da su u novoj obitelji koju je sazdao Isus Krist također lica i glasovi tajlandskog naroda.

Zatim sam pošao u Japan. Po dolasku u Nuncijaturu u Tokyju dočekali su me biskupi te zemlje s kojima smo odmah podijelili izazov da budemo pastiri Crkve koja je vrlo mala, ali je nositeljica žive vode, Isusova evanđelja.

Papa Franjo. Foto: Vatican Media

Zaštititi svaki život“ bilo je geslo mojega pohoda Japanu, zemlji koja u sebi nosi utisnute ožiljke atomskog bombardiranja i za čitav je svijet glasnogovornikom temeljnog prava na život i mir. U Nagasakiju i Hirošimi zastao sam u molitvi, susreo sam se s nekolicinom preživjelih i članovima obitelji žrtava i ponovio čvrstu osudu nuklearnog oružja i licemjerja onih koji govore o miru a izrađuju i prodaju oružja koja se koriste u ratu. Nakon te tragedije, Japan je pokazao izvanrednu sposobnost borbe za život; učinio je to također nedavno, nakon trostruke katastrofe iz 2011. godine: potresa, tsunamija i nesreće u nuklearnoj elektrani.

Da bi se život zaštitilo treba ga ljubiti, a danas je ozbiljna prijetnja, u najrazvijenijim zemljama, gubitak smisla života.

Prve žrtve praznine života su mladi. Zato je jedan susret u Tokyju bio posvećen njima. Slušao sam njihova pitanja i njihove snove; potaknuo sam ih da se zajedno suprotstave svim oblicima nasilja i da pobijede strah i zatvorenost otvarajući se Božjoj ljubavi, u molitvi i služenju bližnjemu. Druge mlade sam susreo na Sveučilištu “Sophia”, zajedno s akademskom zajednicom. To je sveučilište, kao i sve katoličke škole, u Japanu vrlo cijenjeno.

Papa Franjo, opća audijencija u srijedu 27. studenoga 2019. Foto: Vatican Media

U Tokyju sam imao priliku posjetiti cara Naruhita, kome još jednom upućujem izraze zahvalnosti; susreo sam se s vlastima te zemlje kao i s Diplomatskim zborom. Izrazio sam nadu u kultura susreta i dijaloga, koju karakterizira mudrost i širina horizonta. Ostajući vjeran svojim vjerskim i moralnim vrijednostima i otvoren evanđeoskoj poruci, Japan bi mogao biti zemljom vodiljom prema pravednijem i mirnijem svijetu i skladu između čovjeka i okoliša.

Draga braćo i sestre, povjeravam Božjoj dobroti i providnosti narode Tajlanda i Japana. Hvala.