Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti o karitativnom djelovanju Crkve

Zagreb (IKA)

Karitativno djelovanje Crkve i percepcija u javnosti bila je tema Argumenata Hrvatskoga katoličkog radija 12. prosinca.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskoga Caritasa mr. Suzana Borko podsjetila je da će, upravo zbog veće vidljivosti, Hrvatski Caritas od Nove godine pokrenuti sustav E-Caritas. Tako će se u realnom vremenu znati kome i kada treba kakva pomoć i što se gdje čini.

Ponudila je i neke zanimljive brojke: “Samo kroz sustav Caritasa, znači ne ono što cjelokupna Crkva radi i gdje djeluje, pomoć u kući u Hrvatskoj primilo je oko 1200 osoba.

Velika većina korisnika ove mjere starija je od 60 godina. To znači da ljudi, koji većinom imaju više od 40 godina rada, danas ne mogu platiti hranu i režije. A to je veoma zabrinjavajuće.

Nadalje, 15% djece bilo je mlađe od 18 godina. U domovima za starije, nemoćne i bolesne zbrinuto je oko 300 osoba. Karitativno je u prenoćištima kojima upravlja Crkva 2017. godine bilo zbrinuto 75 stalnih, a ukupno 92 korisnika. Od 19 pučkih kuhinja u Crkvi, 12 vode biskupijski Caritasi, a ostale redovničke zajednice.”

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola izdvojio je neke projekte koje taj Caritas nudi svima s područje te mjesne Crkve, među ostalim Caritasov Dom dr. Antun Bogdan: “U njemu je na poludnevnom boravku jedanaestero djece s najtežim oblicima cerebralne paralize. Još tridesetak ih prima stručnu pomoć logopeda, rehabilitatora i psihologa. Vodimo i Caritasov Dom za 118 starih i nemoćnih u Ivancu, koji redovito dobiva priznanja za uređenost i najbolju uslugu.”

(Ne)jednakost pred zakonom

Šola je spomenuo i pitanje nejednakosti državnih i Caritasovih domova pred zakonom i nedavne pregovore sa županijskim ili državnim institucijama: “Uvijek dobivamo odgovor – ‘Niste predviđeni u proračunu za sljedeću godinu’. A onda privatni dom na području Varaždinske županije dobije 1600 kuna više po korisniku. Ako se dijeli, neka se dijeli svima. Zašto mi ne bismo dobili isto kao i drugi? Možda ne 51%, ali svi možemo dobiti recimo 30%. I nije to samo pitanje naše ustanove, nego i tih pojedinaca koji ne mogu dobiti druge domove. Mi se i zbog njih zalažemo da svi budu ravnopravni.”

Voditelj Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu konventualac fra Vladimir Vidović dodao je da Kuhinja tamo djeluje još od 1995. Tada su pripremali i do 600 obroka dnevno, a sada je to oko 350. Međutim, naglasio je nešto drugo:

Crkva čini velike stvari i to treba jasno i glasno reći, da se vidi što Crkva zapravo jest. Crkva nije samo institucija ili ono što žele vidjeti svjetovni mediji. Crkva smo svi mi i to se na primjeru Hrvatskoga Caritasa jasno vidi.

“Ovdje predstavljeni impresivni statistički podaci jesu brojke, ali iza njih stoje živi ljudi, uključeni u istinsko djelovanje Caritasa na volonterskoj razini. Ti ljudi se ne odriču samo materijalnoga, nego i svoga vremena. Tu se vidi što Crkva zapravo jest. Osobno se ne bojim medijski istupati, jer znam što i kako radim. Svakodnevno sam u kontaktu s korisnicima pučke kuhinje i, zajedno sa subraćom, ponosan sam  na naše djelovanje. Naravno, ima nerazumijevanja i ima problema s ljudima, ali daleko više ima plodova.”