Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrija: Mladi katolici i katolkinje podržavaju tužbu protiv klimatskih promjena

Beč (IKA)

Dvanaestero austrijske djece i mladih podnijelo je tužbu protiv klimatskih promjena Ustavnom sudu u Beču. Organizacija mladih Katoličke Crkve u Austriji (Die Katholische Jugend Österreich, KJÖ) pozdravlja ovaj korak, izvijestio je u srijedu 22. veljače Vatican News.

Mladi tužitelji zatražili su zaštitu svojih prava jer austrijska „savezna vlada ugrožava njihovu budućnost nedostatkom mjera za zaštitu klime“, navodi se u izjavi predsjednika KJÖ-a Bernharda Birklbauera. Stoga je tužba protiv klimatskih promjena austrijskom Ustavnom sudu „legitimno sredstvo za promjene u skladu s našom demokracijom“. KJÖ dijeli zabrinutost da im je očuvanje „stvorenoga jednako važno kao i mogućnosti političkog sudjelovanja mladih“.

Birklbauer je također najavio vlastiti angažman: KJÖ će sudjelovati u globalnom klimatskom štrajku 3. ožujka 2023. i „raditi za održivu budućnost“.

Odvjetnica Michaela Krömer pokrenula je tužbu protiv klimatskih promjena u ime dvanaestero djece i mladih pred najvišim sudom. Inicijativu podržavaju i „Fridays For Future“ te udruga „CLAW – Initiative für Klimarecht“.

U drugim zemljama, poput Njemačke i Portugala, djeca i mladi su se već utjecali sudu zbog zaštite klime. Odvjetnica Krömer osvrnula se na činjenicu da Austrija ima ustavnu uredbu „da dobrobit djece mora biti zaštićena i u smislu međugeneracijske pravde“. Stoga djeca imaju pravo na aktivnu zaštitu od posljedica klimatske krize.

„Die Katholische Jugend Österreich“ službena je organizacija mladih Katoličke Crkve u Austriji te organizira crkveni rad s mladima od 14. godine do mladih u odrasloj dobi. Dio je Katoličke akcije Austrija, a osnovali su je austrijski biskupi 2. listopada 1946. godine.

Ključne riječi:
Austrija klima mladi