Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski Caritas: Rekordan broj djece ovisan o humanitarnoj pomoći

Beč (IKA)

U ovom je trenutku zbog ratova i višestrukih kriza više djece u svijetu ovisno o humanitarnoj pomoći nego ikada prije, objavio je u srijedu 25. siječnja austrijski Caritas, prenosi Kathpress.

“To je tužni rekord”, naglasio je u priopćenju predsjednik austrijskog Caritasa mons. Michael Landau.

Prema navodima Caritasa, trenutačno je u svijetu 110 milijuna djece ovisno o humanitarnoj pomoći.

“Rat u Ukrajini, širenje sukoba i klimatska kriza ponovno neizmjerno zaoštravaju situaciju nakon pandemije koronavirusne bolesti. Milijuni djece u krajnjoj su nevolji”, poručio je Landau.

Podsjetio je da su djeca u ratnim područjima ili u izbjeglištvu izložena ne samo ogromnim opasnostima, nego su teško oštećena u svim životnim područjima. U Ukrajini primjerice za mlade ljude od početka rata “niše više nije kako je bilo prije”.

“Mnoga djeca koja su zatočena u ratnim područjima nemaju pristup medicinskoj skrbi ni humanitarnoj pomoći. Ona proživljavaju rat u siromaštvu i izolaciji, u podrumima, bez zahoda, bez svjetla, bez vode”, poručio je.

Mnoge obitelji nastoje brzo napustiti područja sukoba, napomenuo je predsjednik austrijskog Caritasa, pojasnivši kako su to “često majke ili starije osobe koje bježe sa svojom djecom”.

Prema njegovim riječima, mnoge žene na taj način od danas do sutra postaju samohrane, suočene s izazovom pronalaska stana i prihoda, učenja novog jezika, a pritom moraju na odgovarajući način reagirati i na emocionalno tešku situaciju.

Prema podatcima Caritasa, prošle je godine više od pet milijuna ukrajinske djece moralo napustiti vlastiti dom. Pritom odvajanje od važnih bliskih osoba od povjerenja izaziva traume koje mogu imati teške posljedice za tjelesni, emocionalni, moralni, kognitivni i socijalni razvoj djeteta.

“Djeca ratom, nasilnim sukobima i izbjeglištvom jednim udarcem gube djetinjstvo”, poručio je predsjednik austrijskog Caritasa, dodajući kako to ostavlja duboke tragove i istodobno otežava izglede za dobru budućnost.

Ključne riječi:
Austrijski Caritas