Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Proslavljeno Merčevo

Banja Luka (IKA)

Spomendan blaženoga Ivana Merza obilježen je u njegovom rodnom gradu Banjoj Luci na tri mjesta: u katedrali, u župnoj crkvi Pohoda BDM i u Katoličkom školskom centru (Gimnaziji) koji nosi njegovo ime, izvijestio je TABB.

U katedrali je misno slavlje predvodio biskup ordinarij Franjo Komarica uz koncelebraciju petorice župnika iz banjolučkog kraja. Pred oltarom je bila izložena slika blaženika kao i njegove relikvije.

Biskup je u homiliji najprije podsjetio na riječi svetoga pape Ivana Pavla II. prilikom beatifikacije blaženoga Ivana, da nam ga on daje za „uzor“ i „zagovornika“. Zatim je protumačio mnogostoljetnu praksu Crkve s obzirom na štovanje svetaca i blaženika kao „uzora“ i “zagovornika“ vjernog naroda.

Iznio je glavne podatke o blaženikovom životu, naglasivši očito djelovanje kod njega Božje milosti i spremnost na suradnju s njom od strane mladog, intelektualca Ivana, što je urodilo njegovim izvanrednim apostolskim djelovanjem u Crkvi. Plodovi toga djelovanja se i danas sve više množe i žive daleko izvan granica njegovog životnog ambijenta u Banjoj Luci i Zagrebu.

Pozvao je nazočne na što bolje upoznavanje s likom tog „jedinstvenog duhovnog velikana iz naše sredine“ i na utjecanje njegovom zagovoru u svojim životnim potrebama.

Pri kraju mise biskup je pred relikvijama i slikom Blaženika predmolio kratku pobožnost u čast blaženog Ivana.

U poslijepodnevnim i večernjim satima misno slavlje i prigodni program održani su u župnoj crkvi blaženikova krštenja te u obližnjem Katoličkom školskom centru.

Na misi, koju je slavio domaći župnik i banjolučki dekan Vladislav Žarko Ošap, zajedno s još osmoricom svećenika, sudjelovao je veliki broj polaznika i djelatnika Opće gimnazije Centra, te njihovih gostiju.

Župnik Ošap uputio je prigodne riječi ohrabrenja i poticaja za njihov ozbiljan rad oko osobne izobrazbe i odgoja, navodeći im – kao uzor – osobu i djelovanje blaženog Ivana. Pred oltarom je bila izložena blaženikova slika i relikvije.

U dvorani Centra je održan prigodni program povezan s Danom centra. Program su izveli učenici gimnazije. Bilo je nazočno mnogo roditelja i prijatelja Centra, među kojima i generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci prof. Zoran Piličić. Njih sve je na početku pozdravio ravnatelj KŠC mons. Ivica Božinović. Više desetina učenika je pohvaljeno za odličan uspjeh.

Ključne riječi:
Banja Luka bl. Ivan Merz