Budi dio naše mreže
Izbornik

Beogradska nadbiskupija: Potpisivanje Poruke mira i ekumenska molitva za mir

Beograd (IKA )

U povodu obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata u Beogradu je 9. studenoga u organizaciji Beogradske nadbiskupije potpisana poruka mira predstavnika vjerskih zajednica. Nakon potpisivanja ekumensku molitvu u crkvi Krista Kralja predvodio je austrijski vojni biskup Werner Freistetter. Zatim su se sudionici ekumenskoga susreta okupili u župnom parku na blagoslovu spomenika Bogorodice „Majke Europe“, a predstavnik Ministarstva za rad i austrijski veleposlanik u Republici Srbiji zasadili su „Mojsijev grm“ kao znak mira.

U ekumenskoj molitvi sudjelovali su predstavnici Katoličke, Pravoslavne, Anglikanske, Kalvinističke i Evangeličke Crkve, a nazočni su bili i predstavnici islamske zajednice, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije. Poruku mira donosimo u cijelosti:

Okupljeni – praštajući i moleći za oproštenje – na mjestu na kome je 1914. godine objavljen početak Velikog rata, a koji suvremena historija poznaje kao Prvi svjetski rat, mi – predstavnici Crkava i vjerskih zajednica u Srbiji ‒ želimo u zajedništvu otkriti „znakove vremena“ i zajedničkom molitvom Bogu pozvati sve odgovorne za države i narode Europe da prihvate poziv „Gospodara mira“ i čovjekove slobode izbora, da više nikada ne dopuste da se, prožeti predajom židovsko-kršćanske duhovnosti i islamske ustrajne vjere, narodi Europe među sobom zaraze mržnjom, da se ponižavaju i samouništavaju totalitarističkim ideologijama, da uništavaju živote svoje i tuđe u ognju ratova.

Našim današnjim zajedništvom javno obilježavamo ne samo prvu stogodišnjicu od završetka Velikog rata, kako se među nama više nikada ne bi ponovilo „stoljeće vukova“ – XX. vijek, već i da sebe, na krilima razuma i vjere, usmjerimo sveopćem miru, pomirenju, solidarnosti i suosjećanju prema drugome, ispunjeni međusobnom, bratskom suradnjom, koja zavisi i od nas i od naše slobode izbora, darovane nam od Tvorca Jednog Jedinoga.

Zajedno i u zajedništvu slaveći i veličajući Gospodina, Stvoritelja obitelji čovječanstva, s našim pogledom uprtim u „Majku Europe“,danas predajemo zemlji Mojsijev grm, vjerujući da njegov oganj, kao simbolički plamen našeg zajedništva i solidarnosti, nikada neće prestati grijati naša bića, naše međusobne odnose, naše zajednice, narode i države Europe.

Sadnjom ovoga grma, istovremeno zakopajmo i sve iskre Prvoga svjetskog rata, ničim ne hrabreći one što javno veličaju mir a misle samo na rat, i afirmirajmo isključivo mir, i to onaj mir koji pojedini od naše braće izgovaraju „šalom”, koji naša muslimanska braća uzvikuju „pristupite miru…”  Tako nam Svevišnji pomogao i učvrstio našu volju.