Budi dio naše mreže
Izbornik

Besplatno primiše, besplatno dadoše

Zagreb (IKA)

Uoči Svjetskoga dana bolesnika, zaposlenici i volonteri zagrebačkog Caritasa posjetiti su pedeset starijih i bolesnih osoba na području grada Zagreba te dvadeset korisnika Centra za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu.

U svjetlu Poruke pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika zaposlenici i volonteri ovim su pohodom i djelima besplatne ljubavi očitovali svoju blizinu, nježnost i solidarnost s bolesnima svjesni da su ovakve jednostavne, male, ali iskrene i velikodušne geste nerijetko najvjerodostojnije sredstvo evangelizacije.

Promičući kulturu besplatnosti i dara, prijeko potrebnu za prevladavanje kulture profita i odbacivanja, volonteri i zaposlenici, osim što su darivali sebe i svoje vrijeme, sa sobom su ponijeli i prigodne darove jer “besplatno primiše, besplatno dadoše”, izvjestio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Jedan dio korisnika koje su posjetili Caritasovi zaposlenici i volonteri povodom Svjetskog dana bolesnika korisnici su Caritasove usluge »Pomoć u kući«. Kroz razgovor s njima jasno je koliko im takva pomoć znači u otežanim životnim okolnostima.

»Jako mi se popravila kvaliteta života jer ne ovisim o susjedima, ne moram nikoga ništa pitati. Ujedno mi je sve postalo i psihički lakše jer nemam osjećaj nemoći. Ovo mi je velika pomoć!«, izjavila je gospođa Marija (56), umirovljena računovotkinja, kojoj je Caritas počeo pomagati prije tri godine.

+

Gospodin Mijo (78) iz Utrina 2012. godine ostao je bez desne noge, a kasnije je dobio i šećernu bolest. Već prije toga ovaj strojarski tehničar bio je u mirovini, ali od tada je počeo trebati tuđu pomoć za obavljanje kućanskih poslova. Najprije je za tu uslugu povremeno plaćao jednu gospođu, a kada više to nije mogao, zamolio je Caritas za pomoć. »Najviše mi ta pomoć znači u pranju poda jer ja to iz kolica ne mogu učiniti tako dobro kao što može netko tko stoji na nogama, a i na kotačima uvijek izvana donesem nešto prljavštine«, naglašava gospodin Mijo.

+

Usluga koju zagrebački Caritas pruža bolesnima u kući posebice je pohvaljena u jednoj obitelji u kojoj su sva tri člana bolesna. Najmlađi član obitelji je djevojka (34 godina) koja je vezana uz krevet jer boluje od progresivne multiple skleroze, čiji simptomi su se pojavili na njezin osamnaesti rođendan. Njezin otac (77) prije oko godinu dana je završio u bolnici zbog ispumpavanja zraka iz pluća, a zatim je slomio kuk, od čega se kod kuće vrlo sporo oporavlja te je slab i sporo se kreće. Supruga i majka (67) također je u krevetu od kada je nedavno imala venski zastoj s posljedicom ulkusa, zbog kojega je jedno vrijeme gotovo svaki drugi dan išla na previjanje nogu u bolnicu. Trenutno se kod kuće oporavlja. Kod njih zaposlenica usluge »Pomoć u kući« dolazi već oko dvije godine, dva do tri puta tjedno, ostajući ponekad i dulje od predviđenog ukoliko je potrebno, pomažući u kućanskim poslovima i nabavci. »Što se tiče organizacije rada u Caritasu, primjer bi to trebao biti mnogima jer svoje poslove zaposlenici obavljaju promptno i ljubazno. Nemam riječi! Svaka pohvala Caritasu!«, izjavila je.