Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo stiglo u Ogulin

Ogulin (IKA)

Betlehemsko svjetlo stiglo je 18. prosinca u najveću župu Gospićko-senjske biskupije, sv. Križa u Ogulinu.

Ovoga puta svjetlo nisu donijeli izviđači iz Zagreba, već je preuzeto od Katoličkih skauta iz Rijeke. Oni su svjetlo donijeli u Fužine, odakle je svjetlo preuzeto od člana Župnog pastoralnog vijeća župe sv. Križa koji je svjetlo donio u župu bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu kao i u župu sv. Križa na večernju misu u 18 sati.

Nakon večernje mise koju je predslavio župni vikar vlč. Stanko Smiljanić, o značaju Betlehemskog svijetla kao i povijesti prenošenja iz Jeruzalema i Beča je govorio član ŽPV-a Zvonko Ranogajec.

“Betlehemsko svjetlo mira počelo se prenositi iz Jeruzalema, iz špilje Kristova rođenja u Austriju 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Svjetlo su u više od 20 zemalja u Europi počeli donositi austrijski izviđači a nakon ceremonije, izviđači ostalih zemalja su ih odnosili u svoje domovine, crkve i domove. Hrvatski izviđači i katolički skauti donose Betlehemsko svjetlo već 30 godina, od 1992. godine. Tako je bilo i ove godine na treću nedjelju došašća kada su ju donijeli hrvatski izviđači u Zagreb, a mi smo svjetlo preuzeli od Katoličkih skauta iz Rijeke koji su svjetlo preko Slovenije donijeli u Rijeku, a jučer sam ga preuzeo u Fužinama. Betlehemsko svjetlo simbolizira mir u svijetu, međusobno uvažavanje kao i dobrotu, iskrenost, toplinu i prijateljstvo u težnji da se premosti mržnja, materijalizam i egoizam i da pobijedi mir u svijetu, da stane rat u Ukrajini za što je potrebno puno mudrosti i snage”.

Svjetlo su zatim preuzeli brojni vjernici te ga odnijeli u svoje domove.