Budi dio naše mreže
Izbornik

Biblijski susret „Obiteljski konflikti – biblijska rješenja“

Slavonski Brod (IKA)

U pastoralnom centru „Vid Mihaljek“ 15. studenog održan je Biblijski susret na temu „Sukob između braće – Kajin i Abel (Post 4, 1-16) koji je vodio vlč. dr.sc. Ivan Benaković, profesor biblijske teologije na KBF-u u Đakovu.

Susret je bio namijenjen čitačima, ali i svima koji žele dublje upoznati Riječ Božju i započeo je molitvom.

Predavač je bibilijski tekst podijelio na 4 dijela. Svaki od njih ima svoje središte i svoju poruku. Nakon stvaranja svijeta i prvog grijeha u Post 4 odvija se prvi sukob među ljudima. Razlog? Bog na jednu žrtvu gleda, a na drugu ne. „Tako i mi u našim životima uvijek gledamo kako je nekom bolje od nas, kako je Bog nekom uslišio molitvu, a nama nije. Tu se stvara ljutnja s kojom se mi, kao ljudi, teško nosimo. Primjećujemo nedostatak komunikacije između Kajina i Abela, nema pokušaja razrješenja problema, nego se pojavljuje grijeh, grijeh koji vreba kao zvijer. Grijehu se možemo oduprijeti samo ako to želimo. ‘Zar sam ja čuvar brata svoga?’ Ova rečenica nam je savršeni prikaz današnjeg vremena i ljudskih odnosa. Govori nam da trebamo više brinuti jedni o drugima. Od nas se traži aktivno kršćanstvo i istinska ljubav koja sluša. Mi na misi redovito čujemo čitanja, ali često ih do kraja mise zaboravimo, a trebali bi slušati i izvršavati u svom životu. Kajin je kažnjen za ubojstvo brata i laž Bogu. On teško prihvaća kaznu. Najradije bi da i njega netko ubije da se smiri. Bog nikad ne izvraća istom mjerom, nego kaže ‘Evo ti teret i nosi ga jer nisi priznao grijeh’“. Na koncu predavanja vlč. Benaković pozvao je sve prisutne da promisle o svom životu i odnosima prema bližnjima.

Čitačima je naglasio da kod čitanja biblijskog teksta najprije ga moraju staviti u kontekst, vrijeme i mjesto događanja da bi lakše shvatili tekst koji čitaju. Posebno je napomenuo da trebaju proživljavati taj tekst, ne glumiti. Oni koji slušaju, kroz čitače projiciraju Božji govor. Treba čitati polako, pratiti interpunkcijske znakove – ipak navještaju Božju Riječ zajednici.

Pred kraj susreta, sudionici su mogli postaviti pitanja ako je ostala koja nejasnoća ili samo uputiti osobni komentar na predavanje. Susret je završio molitvom. Domaći župnik vlč. Anđelko Cindori je još jednom zahvalio vlč. Benakoviću na dolasku i već sada najavio sljedeći susret koji bi trebao biti prije Božića. Točan tremin će se naknadno dogovoriti.