Budi dio naše mreže
Izbornik

Bijela kuća najavila susret pape Franje i Joea Bidena

Washington (IKA)

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je da bi se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph R. Biden i njegova supruga Jull trebali u petak 29. listopada 2021. susresti s papom Franjom u Vatikanu, prenosi Nedjelja.

Glasnogovornica Psaki je u četvrtak 14. listopada najavila da će predsjednik Biden sa Svetim Ocem razgovarati o nekoliko tema, među kojima su okončanje pandemije koronavirusne bolesti, rješavanje klimatske krize i briga za siromahe.

Najavljeni susret bio bi prvi susret Pape i Bidena otkad je postao predsjednik SAD-a. Biden, koji se izjašnjava kao katolik, susreo se s papom Franjom 2016. dok je bio američki potpredsjednik. Telefonski je, pak, razgovarao sa Svetim Ocem 12. studenog 2020., kada mu je Papa čestitao na izboru za predsjednika.

Papa Franjo ove godine se osobno sastao s drugim visokim američkim dužnosnicima. U Vatikanu je 9. listopada primio predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja se također izjašnjava kao katolkinja. Tom prilikom razgovarali su o zaštiti okoliša, migracijama, ljudskim pravima te pandemiji i zdravstvenom sustavu.

U lipnju 2021. Papa se susreo s državnim tajnikom SAD-a Antonyjem Blinkenom na 40-minutnoj privatnoj audijenciji u Vatikanu. Prema State Departmentu, teme razgovora bile su Kina te humanitarna kriza u Libanonu, Siriji, regiji Tigray u Etiopiji i Venezueli. Blinken je također zahvalio Papi na „vodstvu“ u promišljanju o okolišu.

Nakon Bidenova izbora za predsjednika, predsjednik Američke biskupske konferencije nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez Velasco, primijetio je neka područja slaganja i neslaganja između Bidena i američkih biskupa o pitanjima politike koja su se vremenom proširila na teme uvođenja rodne ideologije, državnoga financiranja pobačaja, promicanja homoseksualnosti i dr., objavila je Nedjelja.