Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan blagoslovio spomenik hrvatskim braniteljima u Josipdolu

Josipdol (IKA)

U sklopu proslave Dana hrvatskih branitelja ogulinskog kraja, 22. srpnja, na 30. obljetnicu napada pobunjenih Srba iz Plaškog na Josipdol, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan blagoslovio je spomenik za 24 poginula branitelja s prostora općine Josipdol. 

Naime, uspješnim odbijanjem napada pobunjenih Srba 22. srpnja 1991. godine i uspostavom crte bojišnice koju agresor nikada nije uspio pomaknuti, spašen je ogulinski kraj i vojno taktički jug Hrvatske. Hrvatski branitelji s područja općine Josipdol hrabro su se borili i branili svoj dom, obitelji koje su ondje živjele, ali isto su se tako priključili obrani i na drugim ratištima gdje god je to trebalo širom Lijepe Naše.

Biskup Bogdan istaknuo je: „Danas, dok polažemo vijenac kod spomenika hrvatskih branitelja i blagoslivljamo ovo spomen obilježje, spominjemo se nasilne smrti naših dragih hrvatskih branitelja poginulih ovdje i diljem domovine za našu slobodu i samostalnost. Sjećamo ih se sa zahvalnošću kao i onih preminulih i nestalih jer su ugradili svoje živote u temelje naše slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo njih i mnoštva njima sličnih. Kao kršćanski vjernici prosvjetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može izgubiti. Ovdje smo danas da govorimo istinu, da ovo spomen obilježje svjedoči o istini i ljubavi naših branitelja, ove 24-ice koji su položili život za Hrvatsku. Bog sve vidi, vrednuje i zahvaljuje.“

Spomenik su otkrili ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i majka poginulog malodobnog branitelja Katica Sabljak. Ministar Medved poručio je: „Ova današnja slika svih vas dovoljno govori da hrvatski narod nije zaboravio svoje žrtve. Dvadeset i četiri imena hrvatskih junaka josipdolskog kraja je čin koji nas ohrabruje da ih nikada ne zaboravimo. Ovaj spomenik na cesti koja spaja sjever i jug Hrvatske bit će trajni putokaz za sve da preispitaju svoju vjeru. Oni su svjetionik u vremenu kada se poneki gube u mraku. Sloboda nam nije darovana nego u krvlju izborena, zbog toga čuvajmo naše zajedništvo.“ 

Svečanosti otkrivanja i blagoslova spomenika nazočili su i karlovačka županica Martina Fudek Hajdin, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić, Josipdola Dragan Rudančić, načelnici susjednih općina Ivica Sopek iz Tounja, Pero Damjanović iz Plaškog i Marko Bičanić iz Saborskog kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.