Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan predvodio spomen slavlje u Glini

Glina (IKA)

U sklopu svečanoga programa obilježavanja 29. obljetnice početka oružanog otpora na glinskom području misno slavlje na temeljima u Domovinskome ratu srušene crkve Sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio je vojni biskup Jure Bogdan.

U propovijedi biskup Bogdan osvrnuo se na značenje slobode: „U ovom prigodnom slavlju razmišljamo, kao pojedinci i narod, o oslobođenju domovine, o slobodi u kojoj živimo, o slobodi koju želimo u svome ljudskome biću i u svome okruženju.“ Biskup je upozorio da sloboda ne znači samovolja, naprotiv sloboda mora biti odgovorna i zrela. Što znači da se sloboda ostvaruje u potpunosti kad se izabire dobro, a odbacuje zlo.

U svijetu brzih tehnoloških i ekonomskih promjena, čovjek se može osjećati nesigurnim. U potrošačkom društvu „zatrpani smo raznoraznim ponudama koje nas privlače i omamljuju većom slobodom, a zapravo nas sve više i više zarobljuju. U takvom je svijetu od presudne važnosti za svakog pojedinca imati jasnu viziju budućnosti i čvrsti oslonac u vrednotama: biti svjestan odakle dolazim i kamo idem. Takav oslonac pronalazimo u Božjoj riječi, a osobito u Isusovoj zapovijedi: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. – Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Mt 22,37-38). Ljubav prema Bogu ne može se razdvojiti od ljubavi prema čovjeku, upozorio je vojni biskup.

Osvrnuo se i na društvenu situaciju: „Mi smo pred parlamentarnim izborima. Želio bih sve nas podsjetiti na važnost sudjelovanja na izborima, na građansku svijest i kršćansku odgovornost kod izbora. Velika je i prevelika odgovornost obnašatelja civilnih vlasti, i onih koji donose zakone, koji pišu odgojne, školske i druge programe, da ih stvaraju i bdiju nad njima u ljubavi prema istini, ne pod utjecajem nijedne ideologije i politike, nego – u službi istine. Ne može biti više istina, kako neki neodgovorno tvrde. Istina je jedna. Usustavljena laž u društvenim, političkim i prosvjetno-kulturnim strukturama odvela je mnoge u smrt. Ona sprječava istinske dobrosusjedske i međudržavne veze i odnose. To je veliko zlo.

Ne trebamo se bojati sjesti za stol i znanstveno i objektivno proučavati povijest, radi sadašnjosti i još više radi budućnosti. Upravo u tome se pokazuje ljubav prema bližnjemu. Preopasne su politizacija i ideologiziranje koje nisu u službi istine. Prevedeno u sadašnji hrvatski kontekst: prevelika je odgovornost danas na onima koji provode kurikularnu reformu. U ljubavi i istini i poštovanju prema čovjeku, Bogom zadanim datostima koje osjećamo i čitamo u prirodnim zakonima, ne želimo biti instrument nijedne i nikoje ideologije ili centra moći, nego u službi istine. Istina, čista istina o Bogu, čovjeku, prirodi, vidljivome svijetu! Istina o nama jučer, istina o nama danas radi boljega sutra… To je trnovit put, posut bodljama i mnogim otporima, ali to nas ne smije smesti na našem putu. Svaka laž, instrumentalizacija teško se plaća i snosi nepredvidive posljedice“.

Prisjećajući se kako je hrvatska sloboda teško izborena, biskup Bogdan na kraju je pozvao na korištenje dara slobode za napredak naše domovine: „Žarka nam je želja da u našoj Hrvatskoj bude još više ljubavi prema Bogu i bližnjemu, još više osjetljivosti za potrebe maloga čovjeka, još više pravednosti i razbora u zakonima i odgojnim programima. Želja nam je da naši mladi u svojoj Domovini prepoznaju mjesto budućnosti i nade. Kao kršćani svjesni smo da ova preobrazba našega društva počinje od nas samih, od našeg osobnog svjedočenja Evanđelja.“

Uslijedila je ceremonija polaganja vijenaca i svijeća ispred spomenika „Suza“ u gradu Glini, gdje je nakon prigodnih govora vojni ordinarij izmolio molitvu za sve pokojne branitelje i sve stradale iz Glinskoga kraja u Domovinskome ratu. Uz policijsku klapu sv. Mihovil program je obogatio solo pjevač Mate Grgat koji je izveo pjesme “Vivat Croatia” i “Milost”. Ispred crkve Sv. Ivana Nepomuka održana je izložba koja je postavljena od strane muzeja Grada Gline i Policijske uprave sisačko-moslavačke. Potom je uslijedio u gradskome perivoju  prigodni program “Sigurnost i povjerenje – vaša policija“ uz pokaznu vježbu pripadnika ATJ Lučko i interventne jedinice policije.

Program je počeo polaganjem vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, gdje je molitvu za sve poginule, nestale i preminule branitelje predvodio policijski kapelan kapelanije Sveti Kvirin u PU sisačko-moslavačkoj don Ivo Borić, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.