Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan u pastoralnom pohodu hrvatskim vojnicima na Kosovu

Priština (IKA)

Vojni biskup Jure Bogdan boravio je od 10. do 12. lipnja u pastoralnom pohodu pripadnicima hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.

Pohod biskupa odvijao se u sklopu posjeta načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova s izaslanstvom KFOR, Ministarstvu obrane Republike Kosovo i Kosovskim snagama sigurnosti. U pratnji s biskupom bio je generalni vikar don Marko Medo.

Po dolasku u Prištinu na Kosovo, biskup Bogdan se najprije susreo sa zapovjednikom KFOR-a generalom Lorenzom D’Addariom i talijanskim vojnim kapelanom s kojim je razgovarao o vojnom dušobrižništvu na području mirovnih misija na Kosovu. Uslijedio je susret s hrvatskim pripadnicima kontingenta. Potom je izaslanstvo posjetilo APOD Slatina gdje se nalazi zrakoplovna sastavnica s našim vojnicima koja je preselila u novosagrađeni objekt koji je biskup Bogdan ovom prigodom blagoslovio. U večernjim satima susreo se s hrvatskom veleposlanicom u Republici Kosovo Marijom Kapitanović.

Drugog dana pastoralnog pohoda biskup Bogdan je posjetio mjesnog ordinarija mons. Dode Gjergjija, prizrensko-prištinskog biskupa, u njegovoj rezidenciji u Prištini. S biskupom Gjergjijem je bio i umirovljeni barski nadbiskup Zef Gashi. Biskup Bogdan izrazio je zahvalnost domaćinu zbog ovoga posjeta. Istaknuo je brojne poveznice između kosovskih i hrvatskih katolika, albanskog i hrvatskog naroda kroz povijest i danas. Osobito je istaknuo povezanost na crkvenoj razini, kroz formaciju i odgoj svećeničkih kandidata u hrvatskim sjemeništima i bogoslovijama. Na području Prizrensko-prištinske biskupije stoljećima žive i hrvatske katoličke zajednice koje su dale Crkvi više svećenika koji djeluju u domicilnoj biskupiji i u drugim hrvatskim biskupijama i inozemstvu. Isto tako je i s albanskim svećenicima i mnogim katolicima vjernicima koji su se školovali i djeluju u našoj domovini. Biskup Gjergji upoznao je goste o stanju Katoličke Crkve na Kosovu, o izazovima s kojima se susreće i prilikama u kojima djeluje. Nakon razgovora mons. Gjergji je goste iz Hrvatske poveo u razgledavanje novosagrađene monumentalne katedralne crkve posvećene sv. Majci Tereziji, albanskoj redovnici iz Skopja, misionarki ljubavi iz Kalkute u Indiji.

U popodnevnim satima u novosagrađenom objektu u APOD Slatina biskup Bogdan je u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i talijanskim vojnim kapelanom slavio misu. Tijekom mise biskup podijelio sakrament potvrde dvojici talijanskih vojnika. Na misi je bilo cijelo hrvatsko izaslanstvo, te pripadnici hrvatskog i talijanskog kontingenta.

Posljednjeg dana pastoralnog pohoda, 12. lipnja biskup Bogdan posjetio je Janjevo gdje živi mala hrvatska zajednica. U župnoj crkvi Sv. Nikole u Janjevu biskup je slavio misu. Domaći župnik don Mate Palić animirao je malobrojnu župnu zajednicu za sudjelovanje na misi i susret s izaslanstvom iz Zagreba. Na misi je, uz okupljenu župnu zajednicu, bilo cijelo hrvatsko izaslanstvo s načelnikom GS OS RH generalom zbora Mirko Šundovom, brigadirka Marijana Pleša Čadonić, vojna izaslanica RH na Kosovu i Makedoniji, hrvatska veleposlanica u Republici Kosovo Marija Kapitanović, te pripadnici hrvatske vojske na Kosovu. Biskup Bogdan je u prigodnoj riječi izrazio radost da je mogao doći u pohode maloj hrvatskoj zajednici vjernika u Janjevu. Ovo povijesno mjesto i značenje hrvatske zajednice vjernika u Janjevu biskup Bogdan je usporedio s Nazaretom. Ljudskim očima gledano nije imalo neku perspektivu, daleko je od velikih gradova i centara moći, a ipak je stoljećima davalo veliki doprinos rastu Kristove Crkve i hrvatskog naroda sve do naših dana. Ovo mjesto dalo je jednog biskupa, 38 svećenika, i više od 30 redovnica. Snagom vjere uspjeli su prebroditi teške izazove, stradanja i uvijek iznova započeti. Vjera je bila i ostala duboko u sastavu njihova identiteta. Kao što su u teškim vremenima izdržali snagom vjere, tako je i danas snagom vjere potrebno dati odgovore na izazove koji prijete kršćanskom i nacionalnom identitetu i opstojnosti u Janjevu, poručio je biskup Bogdan.

Na kraju mise biskup Bogdan i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov zahvalili su don Mati Paliću za sve što čini za hrvatsku katoličku zajednicu u Janjevu i hrvatske pripadnike vojske koji se nalaze na Kosovu. Nakon mise uslijedilo je druženje s vjernicima i zajednički ručak. U popodnevnim satima biskup Bogdan posjetio je hrvatske vojnike pripadnike koji se nalaze u Peći. U večernjim satima su se članovi izaslanstva vratili u Zagreb, objavljeno je u izvješću na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.

Ključne riječi:
Biskup Jure Bogdan kosovo vojnici