Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan: U središtu djelovanja mora biti živa vjera kao čovjekovo osobno prianjanje Bogu

Zagreb (IKA)

Povodom nadolazećeg blagdana Božića u utorak 18. prosinca održano je u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu božićno čestitanje.

Čestitanju su nazočili vojni ordinarij Jure Bogdan, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić OFM, svećenici Vojnog ordinarijata – vojni i policijski kapelani, đakoni, pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, djelatnici Vojnog ordinarijata, članovi Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP) te načelnik Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Ivan Zelić.

Generalni vikar Medo predstavio je godišnje izvješće o radu Vojnog ordinarijata u RH i personalne promjene u biskupiji tijekom 2018. godine. Izrazio je radost što su u prethodnoj godini zaređeni: đakon don Branko Čagelj za svećenika, a bogoslovi Hrvoje Relja i Marko Trogrlić za đakone Vojnog ordinarijata. Don Marko je također predstavio pastoralne aktivnosti Vojnog ordinarijata s posebnim naglaskom na hodočašća: najpoznatije i najbrojnije hodočašće u Lurd, Čenstohovu i Bobovac u BiH. Spomenuo je i hodočašće u Rim Ratne škole „Ban Josip Jelačić” Ministarstva obrane, branitelja i unutarnjih poslova u travnju i hodočašće Vojnog ordinarijata u Rim u studenome. Najvažnije nacionalno hodočašće Hrvatske vojske i policije u Mariju Bistricu održano je 7. listopada, na blagdan Kraljice sv. Krunice. Dekanatska-pokrajinska hodočašća uključuju hodočašća u Sinj, Ludbreg, Udbinu, Ilok i Vukovar.

Predstavljena je godišnja dušobrižnička aktivnost biskupije koja, uz duhovne vježbe i seminare za kapelane i njihove pomoćnike obuhvaća: program pojedinačnih i duhovnih vježbi za bračne parove, ljetovanje djece djelatnika MORH-a i GS OS te duhovno-rekreativni susret studenata u Malom Lošinju. Generalni vikar kazao je kako je puno truda uloženo u uređenje i opremanje sakralnih objekata u sastavu Vojne biskupije. U svrhu osnaživanja djelatnosti vojnog kapelana u mirovnim misijama u svijetu, mons. Bogdan imenovao je posebno povjerenstvo za mirovne misije.

Kao događaje koji su posebno obilježili 2018. godinu don Marko je istaknuo i organizaciju godišnje konferencije Međunarodnoga vojnog apostolata (AMI), sudjelovanje vojnih kapelana na vojnoj vježbi „Velebit” te pohod „Ad limina apostolorum” biskupa HBK u Rim.

Na kraju izlaganja don Marko je uputio čestitku za sretan Božić i blagoslovljenu novu godinu, poželjevši da svatko bude ne samo „alter Christus” nego „ipse Christus”, tj. Krist sam i da svatko prihvati božansku poniznost, jednostavnost, suosjećanje, ljubav, strpljivost i milosrđe.

Brigadni general Ivan Zelić istaknuo je važnost Vojnog ordinarijata u izgradnji i djelovanju Hrvatske vojske, pogotovo u mirovnim misijama u kojima je uloga vojnih kapelana nezaobilazna. General Zelić uručio je zahvalnice djelatnicima Vojnog ordinarijata (MORH) koji su tijekom 2018. otišli ili odlaze u mirovinu.

Biskup Bogdan poručio je da u središtu djelovanja svih djelatnika Ordinarijata – puka i klera kao žive zajednice vjernika – mora biti živa vjera kao čovjekovo osobno prianjanje Bogu.

Iz vjere u onoga kojega nam je On poslao oblikuje se čovjekov identitet i djelovanje, a vjerovati znači biti u stanju osobne povezanosti s Bogom. Samo nam molitva može pomoći da uvijek rastemo u vjeri.

Biskup je svim djelatnicima Vojnog ordinarijata zahvalio na njihovu predanom radu tijekom godine, pogotovo onima koji odlaze u mirovinu. Poručio je da se od kapelana i svih ostalih zaposlenika očekuje da budu vjerodostojni i predani u apostolskom poslanju, da budu odgovorni, marljivi, precizni i uljuđeni, a nadasve da budu pravi svjedoci evanđelja. Vjernici se moraju moliti za svoje pastire, a pastiri za vjernike.

Mons. Bogdan okupljenima na božićnom susretu poručio je da u ovom vremenu nađu vremena za sebe, za svoj duhovni život, za temeljitu ispovijed, kao i za odmor i vrijeme sa svojim obiteljima. Sve je ohrabrio da nikad ne klonu i da hrabro i polagano uvijek djeluju na „veću slavu Božju”. Na kraju je čestitao Božić i poželio im da ga proslave u kršćanskom duhu, a u novoj 2019. godini svima je poželio obilje Božjega blagoslova. Božićni susret završen je zajedničkim domjenkom, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

Ključne riječi:
čestitanje vojni ordinarijat