Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović: Caritas treba u prvi plan staviti obitelji od kojih su danas mnoge ugrožene

Gospić (IKA)

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predslavio je na Treću nedjelju došašća, Nedjelju Caritasa, 15. prosinca, svečano misno slavlje u gospićkoj katedrali Navještenja BDM.

Suslavili su gospićki župnik i dekan Mario Vazgeč, ravnatelj biskupijskog Caritasa preč. Luka Blažević te kancelar i tajnik biskupa Križića Mišel Grgurić kao i đakon Bruno Lovaković. Liturgijskom glazbom misu je animirao katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Božić i Caritas idu uvijek zajedno jer je Caritas ljubav, Bog se dao sebe drugima, kao što i mi svoje talente trebamo davati potrebitima i bližnjima, istaknuo je ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije preč. Luka Blažević na početku misnog slavlja.

Biskup Bogović u homiliji je poručio: „Danas imamo puno propisa i zakona koji se stalno donose u Hrvatskom saboru, no najvažnija je zapovijed – ljubi Boga nadasve a bližnjeg svoga kao samoga sebe. Pri tome čuvajmo svoje fizičko i duhovno zdravlje i stvarajmo radne navike da bi se moglo isto tako osposobiti za ulogu oca i majke“.

Danas se trebamo zapitati ljubimo li svoga bližnjega kao samoga sebe? To je naš trajni zadatak a za to izoštreno oko ima Caritas Gospićko-senjske biskupije, njegov ravnatelj vlč. Luka Blažević kao i djelatnici Kata, Jure i Katarina kojima ovom prilikom zahvaljujemo na njihovu radu i trudu. Oni stalno pomažu potrebitima u našoj zajednici kao što su i nama tijekom Domovinskog rata pomagali Caritasi bogatijih naroda iz Njemačke i Italije. Caritas treba u prvi plan staviti obitelji od kojih su danas mnoge ugrožene. Cilj nam treba biti odgajati djecu za budućnost. Hoće li ta obiteljska škola odigrati svoju ulogu? Dolaze li glavni učitelji otac i majka redovito na svoje satove pripremljeni da bi djecu othrvali od interneta, ulice i dosade? U toj krizi obitelji možemo pasti ali i uspjeti.

Svijet se ne spašava otkrivajući zloću, kao što čujemo u predsjedničkim kampanjama, već isticanjem dobroga. Uloga i zadaća Caritasa je darivati sebe iz ljubavi, te se zapitajmo imamo li senzore da osjetimo bolne točke u našim zajednicama. Molimo se da u nama zaživi takav osjećaj“, zaključio je biskup Bogović.

Nakon mise u dvorani Caritasa gdje su djelatnici pripremili zakusku uz druženje, biskup Bogović uručio je uime biskupije novčani dar i pomoć u hrani obiteljima u potrebi. Primilo ih je deset obitelji iz župa Gospićko-senjske biskupije: Vratnika, Senja, Cetingrada, Rakovice, Ogulina, Plaškog, Korenice i dvije iz Gospića.

Ključne riječi:
Bogović Gospić nedjelja Caritasa