Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović: 'Marija je u svemu nalazila odraz Božje veličine'

Senj (IKA)

Staro biskupijsko središte Senj proslavilo je na blagdan Uznesenja BDM 15. kolovoza svoj nebeski patron. Misu je predslavio gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u suslavlju mjesnog župnika dr. Richarda Pavlića, senjskog dekana i župnika Sv. Jurja Silvija Milina, župnog vikara Nikole Prša i župnog vikara župe sv. Križa u Ogulinu Josipa Tomljanovića.

Svečanu misu animirao je katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića.

Biskup Bogović zapitao se u homiliji kako je Mala Gospa postala Velika Gospa, kako je Marija rasla? Ne misli se samo na tjelesni rast. Riječ je u prvom redu o rastu kao osobe. Otkrivala je „velike stvari“ koje je Bog učinio. Nažalost, u ovom našem natjecateljskom svijetu, gdje se procjenjuje jesi li drugoga pretekao u bilo čemu, dobiva se kriva slika prave vrijednosti. Kao da mu je cilj sve u svemu preteći. Nastaje sustavno umanjivanje i obezvrjeđivanje. Na taj način drugi postaje sve manji, a znamo da je taj drugi kod takvih veličina bio lišavan svakog ljudskog dostojanstva. Postajao je nevrijedan i bezvrijedan.

„Marija je rasla u cijeloj svojoj osobnosti jer je sve više spoznavala Božju veličini i veličinu njegovih djela u stvorenjima. A Božja milost ne potiče čovjeka da se uči kako preteći drugoga, nego kako rasti u čovječnosti i biti s čovjekom čovjek. Marija i po današnjim kriterijima ne bi dobila nijednu medalju: Ipak je bila velika u Božjim očima. Nemamo instrumentarij da otkrivamo prave veličine. Očima svijeta Isus je na križu bio jako malen!”

„Marija se u svakoj situaciji ponijela kako je trebalo. Svaka kriza je prilika da postaneš veći, kao što je svaka stepenica prilika da se popneš više. Nespreman se sruši, a spreman uz nužan dodatni napor popne se više. Mariji nije nikada pao mrak na oči (‘pukla’) da je vidjela oko sebe samo zlo. Ona je u svemu nalazila odraz Božje veličine: i u prirodi, i u ljudima. Zloća križa ljude i uništava: ovaj ne vrijedi, onaj ne vrijedi. Marija veliča Boga za svako stvorenje, za tebe i za mene. I mi smo u njezinoj zahvalnoj pjesmi. Temelj je Marijine veličine u tome što je surađivala s Božjom milošću. Nije nikada zanemarila Božje poticaje”, naveo je biskup Bogović te istaknuo da je veličati onu koja je pjevala Veliča izraz prave veličine.