Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović na Uskrsni ponedjeljak u Slunju

Slunj (IKA)

Na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju tradicionalno je misu predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Koncelebrirali su župnik i slunjski dekan mons. Mile Pecić i dominikanci na Emausu sa svojim bogoslovima iz zagrebačkog samostana Kraljice Svete Krunice fra Ivan Marija Tomić i fra Marko Dokoza.

Uskrs je bilo vrijeme kada su vjernici Jeruzalema pokazali tri vrste prestrojavanja u sudbonosnim trenucima Isusova ulaska u Jeruzalem, njegove osude, muke i uskrsnuća, istaknuo je temeljnu misao u propovijedi biskup Bogović. Prvi su bili oni koji su uzvikivali ‘Hosana’ na ulasku Isusa u Jeruzalem misleći da je dobro biti uz novog kralja i da će od toga imati koristi. Drugo je prestrojavanje nastupilo na Veliki četvrtak i Veliki petak kada su Židovi podigli protiv Isusa optužnicu i odlučili ga ubiti, uz viku „propni ga“. Primjer je to koliko su ljudi skloni prestrojavanju. Treće je prestrojavanje nastupilo na Uskrsni dan kada su se Petar i Ivan utrkivali tko će prvi doći do Isusova groba nakon što su žene dojavile da ga nema.

I mi se danas prestrojavamo na putu za Kalvariju, najtužniju točku na kugli zemaljskoj. Baš kao i Petar, u početku kukavica, a kasnije hrabri sljedbenik koji je uz ostale apostole osnovao zajednicu, Crkvu, prema grčkom Božju kuću koja drži smjer prema vječnosti. U njoj se okupljamo svake nedjelje u znaku križa, simbola muke, ali i pobjede, zaključio je biskup Bogović.