Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović otvorio izložbu slika međunarodne kolonije na temu mučeništva

Udbina (IKA )

U ponedjeljak 8. listopada umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović otvorio je u kripti Crkve hrvatskih mučenika odnosno učionici hrvatske povijesti izložbu nakon održane trodnevne međunarodne slikarske kolonije o temi mučeništva.

Čuvar nacionalnog svetišta i župnik i dekan udbinski Josip Šimatović zaključio je da nakon gradnje svetišta i većine potrebitih liturgijskih sadržaja crkvi nedostaje umjetničkih formi te je za tu priliku u dogovoru s akademskim slikarom iz Zadra Matom Ljubičićem organizirao slikarsku koloniju. U njoj su svoj umjetnički obol dali Duško i Karin Abramušič iz Lendave u Sloveniji, Mišo Baričević i Josip Škerlj iz Dubrovnika, Karin Grenc, Ivan Listeš, Matea Martinović i Hrvoje Marko Peruzović iz Splita te Antun Boris Švaljek, Tomislav Košta, Silvijana Dražović i voditelj kolonije Mate Ljubičić iz Zadra. Župljani Udbine primili su goste široka srca i ugostili ih svih dana kolonije.

Otvarajući izložbu biskup Bogović  poručio je okupljenim umjetnicima i gostima: „Ideja mučeništva na mnogo je načina  izražena u samoj gradnji ove crkve, a zahvaljujemo članovima kolonije koji su gledajući ovu crkvu dobili inspiraciju da se likovno izraze kako oni shvaćaju mučeništvo. Oni su slikajući i sami rasli u spoznaji veličine mučeništva i pružili tu svoju spoznaju svima onima koji će posjećivati ovo Svetište.“

Ključne riječi:
Bogović likovna kolonija Udbina