Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović: Rane na živoj Crkvi vidljivije su od onih na građevinama

Karin (IKA)

Svetkovina Gospe od Anđela svečano je proslavljena u petak 2. kolovoza u Franjevačkom samostanu u Karinu misnim slavljem koje je u punom dvorištu samostana predvodio izaslanik zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, koji je zlatnim krunama okrunio likove Isusa i Čudotvorne Gospe od Anđela u povodu 590. obljetnice dolaska franjevaca u Karin i 260. obljetnice nastanka slike Čudotvorne Gospe od Anđela.

Misu je biskup Bogović predvodio u zajedništvu s provincijalnim ministrom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu dr. fra Markom Mršom, gvardijanom i župnikom karinskim fra Petrom Klarićem, fra Ivanom Nimcem te s više od 20 redovničkih i biskupijskih svećenika.

U pozdravu na početku misnog slavlja provincijal Mrše istaknuo je kako se nalaze na svetom mjestu u Karinu čije kamenje govori. „Ovaj je samostan rušen toliko puta, svjedoci smo toga. Ponovno je podignut iz pepela. U duhu vjere i duhu zahvalnosti za sve što nam je darovao Gospodin Bog, ostanimo dosljedni i svjesni onoga što jesmo, čiji smo. Radostan sam i ponosan što vas ovdje mogu pozdraviti kao provincijal naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.“

U uvodu mons. Bogović istaknuo je kako je i sam došao u Karin kao hodočasnik da se zajedno s okupljenim vjernicima pomoli Majci Božjoj – Gospi od Anđela. Sve je na početku propovijedi pozdravio uime nadbiskupa Puljića i u svoje osobno ime. Podsjetio je kako se na početku 13. stoljeća u Asizu nalazila ruševna crkva Gospe od Anđela. „Ta Crkva i ova svetkovina je povezana s kršćanskim velikanom sv. Franjom Asiškim koji se odrekao svega imanja i zaželio je da ta crkva bude njegova imovina. „On je umornom kršćanstvu vezanom uz bogatstvo donio život i jakost. Na početku su ga smatrali čudakom, a vremenom je postajao sve više čudesan. Cijelim je svojim bićem naviještao evanđelje – ono što je Isus učinio. Živio je od dobrote svijeta – prosjačio je. To je tako izabrao. Nije mu to nitko nametnuo. Uvijek je želio biti tamo gdje je Bog želio da bude. U jednoj takvoj vezi Bog ga je zapitao što želi da mu učini. Franjo je odgovorio, neka oprosti grijehe svakom grešniku koji uđe u crkvu Gospe od Anđela.

Slijedeći Franjin život, mnogima su se otvorile oči i tako su nastale brojne franjevačke zajednice. Prije 590 godina franjevci su došli i ovamo u Karin. Sagradili su ovdje crkvu i samostan, a prije 260 godina nabavili su i čudotvornu sliku koja je i danas ovdje među nama. Zove se čudesnom ne zato jer je od nekog čudesnog, dragocjenog materijala, nego jer su se pred tom slikom vjernici molili Gospi tako žarko da je ona odgovorila svojim čudesnim djelima. Ljudi su joj zahvaljivali, a jedan od izraza te zahvalnosti bit će i danas kada će ovaj naraštaj i sadašnji redovnici franjevci staviti na Isusovu i Gospinu glavu krunu.

Mnogo je puta trebalo obnavljati ovu crkvu u Karinu, a posebno je bilo bolno kada je srušena 1993. godine, a Gospina je slika tada bila ukradena i oštećena. Hvala Bogu, mudrom hrvatskom vodstvu i hrabrim našim braniteljima. Hrvatska i Karin su oslobođeni i franjevci su shvatili da i oni poput sv. Franje trebaju porušeno i stradalo obnavljati. Mnoge su naše crkve u ratu stradale, ali su nakon Oluje uglavnom već obnovljene, a neke su sada još ljepše nego što su bile prije.

Međutim, rane na živoj Crkvi vidljivije su od onih na građevinama. Ovdje je naša zajednica teško stradala i u vrijeme Hrvatskog proljeća u tzv. Karinskom slučaju. Možemo reći da smo bolje uspjeli u obnovi crkava kao građevina nego Crkve kao zajednice ljudi, kršćana. To zajedništvo treba neprestano obnavljati, dograđivati i popravljati. Još ima puno toga ruševnoga u našem narodnom i crkvenom zajedništvu. Na nama je da to popravimo i da izgradimo zajednicu“, kazao je mons. Bogović.

Dodao je kako je pritom važan osjećaj zahvalnosti prema prijašnjim naraštajima, osjećaj dobrohotnosti sa svima onima s kojima danas živimo i osjećaj odgovornosti za one koji će doći, a ta tri stupa je u svom djelovanju, kako je istaknuo, imao i sv. Franjo. Potom je mons. Bogović uz prigodni obred okrunio likove Isusa i Čudotvorne Gospe od Anđela na čudotvornoj slici.

Na kraju misnog slavlja gvardijan i župnik karinski fra Petar Klarić zahvalio je Bogu na daru krunjenja likova Isusa i Čudotvorne Gospe od Anđela te je najavio kako će se u Karinu 2029. proslaviti 600. obljetnica dolaska franjevaca u Karin. „Ova čudotvorna slika Gospe i Isusa je nakon što je ukradena vraćena, jer Gospa se ne može ukrasti“, kazao je o. Klarić. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji toga slavlja. Misnom slavlju pribivali su i načelnici općina Benkovac, Obrovac, Bibinje i drugi predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života toga kraja. Misu su animirali župni zborovi iz Karina i Pridrage, KUD „Ruža Hrvatska“ iz Karina i KUD „Luzarica“ iz Pridrage, uz solo izvedbu „Ave Maria“ Hrvoja Marića iz Knina, a sve pod vodstvom i pratnjom na klavijaturama Ksenije Mutić. Misno slavlje završilo je zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ i hrvatskom himnom „Lijepa naša“. Nakon mise išlo se u ophodu s čudotvornom slikom do ispred samostana te natrag u crkvu gdje je slika položena na štovanje.

Misno slavlje u večernjim satima predvodio je gvardijan Klarić. Svirao je i pjevao VIS „David“ iz Knina, koji je nakon misnog slavlja održao koncert.