Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović zahvalio Gospi Snježnoj na pobjedi i hrabrim hrvatskim braniteljima

Krivi Put (IKA)

Blagdan Gospe Snježne svečano je u ponedjeljak 5. kolovoza po tradiciji proslavljen u Krivom Putu, župi iznad Senja. Misno slavlje predslavio je ovogodišnji mladomisnik biskupije i po ocu Krivopućanin Josip Tomljanović, a propovijedao je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Suslavili su župnik Krivog Puta i Senja dr. Richard Pavlić, senjski dekan i župnik Sv. Jurja preč. Silvio Milin, don Tunjo Blažević, SDB, iz Rijeke i župni vikar Nikola Prša, kao i bogoslov Karlo Špoljarić  iz Perušića. Glazbom je liturgiju animirao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike. Misno slavlje počelo je procesijom s kipom Gospe Snježne od mjesnog groblja. I ove su se godine na svetkovinu nebeske zaštitnice okupili brojni Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva vezani uz svoj rodni kraj i župu.

„I mi smo kao Marija danas otišli u gorje da proslavimo više blagdana od Gospe Snježne pa do Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja. Dobro je danas se prisjetiti dana pobjede, jer da nismo uspjeli bilo bi u Hrvatskoj raznih Srebrenica a sjećamo se i kako je bilo poraženima 1945. godine. Zato danas posebno zahvaljujmo braniteljima, čestitajmo im kao što svagdje u svijetu na počasno mjesto stavljaju ratne veterane. Danas slavimo i mladomisnika Josipa Tomljanovića kojem je ovo druga mlada misa jer je po očevoj lozi Krivopućanin, a u Cesarici ga čeka druga sekundacija jer mu je odande majka.

Biskup je zatim podsjetio da je Krivi Put bila prva postaja njegove svećeničke karijere te je iscrpno podsjetio na povijest Crkve i svećeničkih služi u župi, a nakon mise svi hodočasnici dobili su tekst na tu temu. Biskup je posebno istaknuo podatak da je Krivi Put od 1900. do 1930. imao oko 5 tisuća vjernika, više nego Senj. Nakon II. svjetskog rata i brojnih žrtava te emigracije broj se počinje smanjivati. Nakon što je podsjetio na sve svećenike potekle iz Krivog Puta a posebno je zahvalio Bogu na daru mladomisnika Tomljanovića te na kraju zahvalio Gospi Snježnoj na pobjedi i hrabrim hrvatskim braniteljima.

Domaći župnik Pavlić zahvalio je brojnim župljanima koji su pomogli da se i ove godine dostojanstveno proslavi svetkovina Gospe Snježne. Misi su nazočili i senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina, njegov zamjenik Jurica Tomljanović kao i predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović.

Ključne riječi:
Bogović krivi put tomljenović