Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić predvodio proslavu blagdana Gospe Snježne na Krivom Putu

Krivi Put (IKA)

Blagdan Gospe Snježne proslavljen je u subotu 5. kolovoza 2023. na Krivom Putu iznad Senja.

Misu je predslavio riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Mons. Uzinić je na početku, govoreći o svetkovini Gospe Snježne na koji datum je prema legendi u Rimu pao snijeg, istaknuo da taj događaj od 5. kolovoza 352. podsjeća „na današnje promjene vremena te se trebamo zapitati koliko smo svojim djelima unijeli nered, ne samo u prirodu nego i odnose među ljudima“.

Nadbiskup je zatim istaknuo povijest gradnje rimske bazilike Svete Marije Velike te se fokusirao na staru ikonu Bogorodice koja se čuva u bazilici, zvanu „Spas puka rimskoga –Salus Populi Romani“. Ikonu je papa Franjo donio 27. ožujka 2020. na Trg sv. Petra moleći ispod nje u vremenu pandemije koronavirusne bolesti.

Poziv nam je to da se i danas kao i tada molimo, ovog puta za mir u svijetu – pozvao je nadbiskup. Zatim je istaknuo san koji o svjetskoj Crkvi sniva papa Franjo – to je Crkva koja preuzima inicijativu, koja se zna uključiti u premošćivanje udaljenosti, koja je spremna se poniziti i pratiti ljude na svim putovima. To je Crkva koja je pozorna na plodove i otvorenih je vrata – poručio je.

Zatim se dotaknuo Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kada je ostvarena sloboda hrvatske Domovine, koju su ostvarili branitelji, ali i molitve krunice i Marijin zagovor.

Mons. Uzinić podsjetio je na riječi pape Franje, izgovorene za pastirskog pohoda Sjevernoj Makedoniji, o potrebi sveopćeg bratstva i sestrinstva što je objavljeno i u enciklici „Fratelli tutti“.

Ako smo sami, možemo postati objekt opsjena i vidjeti ono čega nema – snovi se grade zajedno. Danas mi slavimo pobjede, a u Prijedoru Srbi slave žrtve što stvara određene napetosti, umanjuje naše zajedništvo i bratstvo – primijetio je nadbiskup.

Potom je istaknuo razliku između sjećanja i pamćenja. Kad pamtimo, pamtimo naše pobjede i tuđe zločine što stvara napetost. Možda bismo se trebali početi sjećati, jer će tada biti prostora i za žrtve drugih, možda ćemo tada moći prepoznati i vlastite pogreške, jer svijet nije crno-bijeli. Svi smo jedno i treba stvarati zajedništvo koje prelazi nacionalne okvire. Nakon jučerašnjih izjava u Prijedoru na srpskom komemoriranju žrtava Oluje stvaraju se napetosti i umanjuje se zajedništvo. Pamtimo samo pobjede, a ne i zločine. Trebamo se početi sjećati i svojih grešaka. Sjećanje mora uključivati i one koji su zbog tko zna kojih razloga postali žrtve naše pobjede. Ljudska svijest treba nadjačati svaku želju nad dominacijom drugih. To trebaju žrtve i naše i njihove. Pobjednici smo kad ne prihvaćamo logiku od onih koji su nas napali, niti kada sredstva onih koji su nas napali ne postaju sredstva kojima odgovaramo na udarce. Važno je pokušati oprostiti, ali i ne zaboraviti sam čin i logiku zla – rekao je nadbiskup Uzinić.

Misu su suslavili domaći župnik i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić, generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektora katedrale sv. Vida Mario Tomljanović, senjski dekan i župnik Župe sv. Jurja Silvio Milin i župni vikar Domagoj Tujmer. Pjevanje je predvodio dio katedralnog zbora iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.

Domaći župnik Richard Pavlić na koncu je svim braniteljima čestitao Dan domovinske zahvalnosti, hrvatskih branitelja i Dan pobjede  te zahvalio brojnim župljanima koji su pripomogli da se i ove godine dostojanstveno obilježi blagdan Gospe Snježne.

Misi su među ostalima nazočili senjski gradonačelnik Jurica Tomljanović, predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović i njegov zamjenik Vice Nekić.

Nakon mise održan je tradicionalni ophod oko oltara. Zbog kišovitog i vjetrovitog vremena izostao je tradicionalni ophod s kipom Gospe Snježne od mjesnog groblja do župne crkve.

Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva na taj dan dolaze u svoj rodni kraj i župu koja je početkom prošlog stoljeća imala više stanovnika od Senja. Ove godine su se zbog vremenskih prilika okupili u manjem broju nego inače.