Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ćurić predvodio proslavu svetkovine sv. Ivana Bosca u Podsusedu

Zagreb (IKA)

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić predvodio je svečanu misu na župnu svetkovinu sv. Ivana Bosca, u ponedjeljak 31. siječnja 2022., u Podsusedu.

Župa Podsused proslavila je svetkovinu svog naslovnika, sv. Ivana Bosca, utemeljitelja Družbe sv. Franje Saleškoga – salezijanaca i Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice, Salezijanaca suradnika i cijele Salezijanske obitelji.

Biskup Ćurić vjernicima je prizvao u sjećanje neke salezijanske obljetnice: 50. obljetnicu postojanja Hrvatske salezijanske provincije, 100. obljetnicu dolaska salezijanaca u Zagreb te 400. obljetnicu smrti sv. Franje Saleškoga, zaštitnika Družbe i sveca po kojem je don Bosco svoje duhovne sinove prozvao salezijancima.

U propovijedi je, komentirajući Poslanicu sv. Pavla Filipljanima, istaknuo radost kao prijeko potrebnu krepost današnjem svijetu. U mnoštvu raznih prijetnji zbunjujućih događaja i velike nesigurnosti kršćani, utemeljeni na Uskrslom Kristu, pobjedniku grijeha i smrti, imaju pravo i dužnost biti radosni i radosna raspoloženja širiti u duše svojih bližnjih.

Otac biskup također je istaknuo svijetli lik sv. Ivana Bosca koji je sve svoje prirodne i nadnaravne darove utrošio za dobro siromašnih i napuštenih mladića s torinskih ulica koje je, preventivnim sustavom, tim čudesnim načinom odgoja, preobražavao u dobre kršćane i poštene građane.

Mons. Ćurić misu je predslavio u zajedništvu sa svećenicima iz odgojno-pastoralne zajednice: ravnateljem don Mladenom Delićem, župnim upraviteljem don Antom Stojićem te drugim svećenicima iz dekanata na čelu s dekanom Ljubom Vukovićem, župnikom Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

Nakon mise, biskup se zadržao u druženju sa svećenicima, odgajanicima, salezijancima suradnicima, članovima Župnog pastoralnog vijeća te drugim uzvanicima.

Župljani su se za proslavu svetkovine pripremali trodnevnicom tijekom koje su na misama propovijedali župnik Župe sv. Ane u Rudešu don Josip Petrčić, ravnatelj rudeške župne zajednice don Ivan Marijanović te župni vikar u Podsusedu don Branko Bendra. Vjernici su se za slavlje misa pripremali moleći krunicu, a nakon misa bilo je euharistijsko klanjanje. Pjevanje su predvodili župni zbor i župni bendovi mladih.