Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović predvodio misu kod kapucina na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

Dubrovnik (IKA)

Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatske kapucinske provincije, u četvrtak, 12. svibnja svečano je bilo u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Prvu prijepodnevnu misu slavio je dubrovački biskup Roko Glasnović u suslavlju s upraviteljem Svetišta fra Miljenkom Vrabecom i propovjednikom trodnevnice fra Stipanom Klarićem te uz asistenciju đakona don Miše Pecotića. Pjevanje tijekom mise je animirao zbor Svetišta Gospe od Milosrđa pod vodstvom s. Celestine Jerčić.

U propovijedi je biskup Glasnović kratko podsjetio na životni put sv. Leopolda (1866. – 1942.) te čežnje njegovog srca i žrtve njegovog života. Posebno se zadržao na sv. Leopoldu kao ispovjedniku jer je on u ispovijedi ‘iscjeljivao srca slomljena’ i po tome ostao najviše prepoznatljiv. Govorio je također o odnosu naravi i milosti u čovjeku. Leopoldov nizak rast i poteškoće s govorom nisu bili preduvjeti da postane vrstan propovjednik, ali je zato kao ispovjednik fascinirao.

„Mi hoćemo savršeno, uspješno, lijepo, moćno, ali Gospodin kaže: Moji puti nisu vaši puti“, poručio je biskup te istaknuo kako je Bog sve ljude stvorio kao originalna bića.

Biskup Glasnović se također prisjetio kako je kao svećenik bio župnik u Njivicama gdje je župna crkva posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Upravitelj svetišta Vrabec na početku mise je pozdravio sve okupljene među kojima su bili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sa županom Nikolom Dobroslavićem. Također je kazao kako je lijepo da jedna županija već desetljećima sv. Leopolda slavi kao svog zaštitnika. Podsjetio je i kako se ove godine obilježava 80 godina od smrti sv. Leopolda.

Vjernici su nakon mise ostali u kratkoj molitvi pred moćima sv. Leopolda izloženim na glavnom oltaru, a na bočnom oltaru sv. Leopolda u crkvi vjernicima su bile ponuđene male moći koje su mogli uzeti i ponijeti sa sobom doma za osobnu pobožnost. Uz ovo slavlje svi koji su željeli mogli su dati novčani prilog za obnovu kapucinskog samostana u Karlobagu čiji gornji kat i krovište su izgorjeli u požaru.

Trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je fra Stipan Klarić, poglavar franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanom, a pjesmom su mise animirali Zbor mladih župe Sv. Mihajla – Lapad i Mješoviti katedralni zbor.

Uz trodnevnicu je održan prigodni program koji se sastojao od koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i mladih umjetnika županije u Kneževom dvoru, odavanja počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na groblju Boninovo, nastupa kulturno-umjetničkih društava ispred crkve sv. Vlaha te akademijom „Hrvatski kapucini i Sveti Leopold u Dubrovniku“ priređenom uz 80-tu obljetnicu smrti sv. Leopolda Mandića i održanom u kinu „Visia“.

Uz jutarnju misu na kojoj su sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na svečev blagdan je slavljena i misa za Hrvatsku kapucinsku provinciju koju je predvodio upravitelj Svetišta Gospe od Milosrđa Vrabec. Večernja misa bit će za redovništvo, a nju predvodi i propovijeda fra Ante Vučković, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu uz liturgijsko pjevanje zbora mladih Svetišta Gospe od Milosrđa.