Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović se susreo s predstavnicima medija

Dubrovnik (IKA)

Godišnji susret dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića s medijima ususret blagdanu sv. Franje Saleškog, zaštitnika pisaca i tiska, upriličen je u petak 20. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Na susretu se predstavnicima medija obratio biskup Glasnović zahvalivši im na praćenju Crkve na području Dubrovačke biskupije te se osvrnuo na prvu godinu svoje biskupske službe i spomenuo neke naglaske za budućnost.

Uz to što premošćuju onu udaljenost koja postoji zbog nemogućnosti da svi budu na jednom mjestu dubrovački biskup zahvalio je medijima pogotovo na stvaranju dobrih vijesti koje ljude hrane.

Osvrćući se na prvu godinu biskupskog služenja mons. Glasnović je kazao kako je to bila „dinamična i intenzivna godina s puno susreta i upoznavanja, mnogo novih stvari kao što to biva kad dođete u novu sredinu.“ Nakon samog ređenja koje je za njega osobno, kako je kazao, „bilo jedno važno duhovno iskustvo“, slijedila je njegova prva Festa sv. Vlaha koja je bila jubilarna Festa kojom je proslavljena 1050 godina zaštite sv. Vlaha na kojoj su se okupili brojni uzvanici i vjernici. Proslavio je svoj prvi Uskrs i prvi Božić s vjernicima sada i njegove biskupije, upoznavao lijepe običaje.

Biskup je spomenuo i neke događaje iz tog perioda poput manifestacije Kršćansko lice kulture, prvog ciklusa programa Formacija liturgijskog čitača, Obiteljsku školu, brojne akcije Caritasa, ređenje trojice novih svećenika te nedavno ređenje dvojice đakona s područja Dubrovačke biskupije. U toj godini biskup je imenovao nove sazive biskupijskih vijeća, gdje je to trebalo, tako da sada biskupija može kompletno funkcionirati. Obišao je dosta župa, bilo je puno krizmi, slavio je mise s vjernicima. Uz pomoć svećenika je bolje razumio i specifičnosti nekih dijelova biskupije i potrebe vjernika.

„Preda mnom je, ako Bog da, još mnogo upoznavanja novih stvari, no spreman sam služiti“, poručio je biskup Glasnović.

S obzirom na to da je od Hrvatske biskupske konferencija imenovan predsjednikom Vijeća za laike biskup Glasnović je dubrovačke novinare upoznao s trogodišnjim ciklusom „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ (2023. – 2025.) koji se odvija u suradnji s Vijećem HBK za život i obitelji na razini cijele Hrvatske, pa će se onda odvijati i u Dubrovačkoj biskupiji.

Spomenuo je kako i u biskupiji „mnogi župnici, svećenici, redovnici i redovnice, volonteri daju podršku tim obiteljima“ te naveo primjer Župe sv. Mihajla gdje se već niz godina slave mise za osobe s posebnim potrebama. „Jako je važno obiteljima iskazati pažnju i pomoći im u bar nekim njihovim osnovnim potrebama i razumjeti ih, lakše im je, ne znamo koliki teret nose“, istaknuo je dubrovački biskup. Također je važno i nama posvijestiti kako je svaka šesta-sedma osoba u Hrvatskoj osoba s invaliditetom ili s posebnim potrebama. Želja nam je posvijestiti važnost tih osoba, na svim razinama u različitim susretima promicati dostojanstvo ljudske osobe, pomoći što možemo, prepoznati potrebe, kazao je biskup. Naš Caritas je dosta aktivan, činimo razne korake, istaknuo je biskup.

Bio je ovo prvi ovakav susret novog dubrovačkog biskupa s predstavnicima medija koji postoje u Dubrovniku, a organiziran je nakon pandemijske pauze sa željom da se nastavi i sljedećih godina. Na susretu su novinari imali prigodu snimiti Poruku dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu.

Ključne riječi:
mediji mons. Roko Glasnović