Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović slavio misu za Domovinu

Dubrovnik (IKA)

Pontifikalno euharistijsko slavlje za Domovinu u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pozvao na molitvu i traženje najboljih rješenja za našu državu pred kojom su brojni izazovi.

Čestitajući Dan državnosti biskup je uvodno kazao kako „na ovoj misi želimo moliti Gospodina da nas usmjeri prema svome miru, da uvijek činimo, radimo, molimo za našu Domovinu, pravdu, prosperitet i napredak, solidarnost, za one koji su na vlasti, za mudrost u donošenju odluka“.

Teško je pobrojiti kolika carstva i kraljevstva, kolike države su nastale i nestale, kazao je na početku propovijedi biskup Glasnović te naveo neke primjere poznatih osoba koje su sanjale o njima. Dodao je i kako su mnogi naši preci sanjali svoju domovinu kao neovisnu, slobodnu i prosperitetnu državu, a mi smo dionici toga za što treba biti zahvalan. Rekao je kako ovaj dan „mislimo i molimo za sve državnike i branitelje“.

„Imamo mladu državu koja usvaja vrijednosti i raste u demokraciji. Brojni su izazovi. Molimo i pitajmo se kako naći najbolja rješenja“, pozvao je biskup istaknuvši kako je jedna od važnih potreba, prema psihologiji, potreba za pripadanjem, a „nju ispunjavamo i tako što imamo dom i domovinu“.

Nadalje je dubrovački biskup govorio o kršćanskim krepostima pravednosti, razboritosti, jakosti i umjerenosti koje, kada se žive, pomažu ljudima u izgradnji sebe, a time i domovine. „A što kad naiđe grijeh, kad naiđe pohlepa?“, potaknuo je biskup na promišljanje ustvrdivši kako pohlepa ugrožava sadašnjost i budućnost cijelog čovječanstva. Robovati pohlepi znači biti u ropstvu, a govorimo o slobodi, primijetio je dubrovački biskup i potaknuo okupljene na preispitivanje svoje situacije u odnosu na pohlepu.

Upozorio je i kako življenje evanđelja nosi sa sobom određene poteškoće te ohrabrio vjernike Isusovim riječima da se ne boje jer je on pobijedio svijet, ne u političkom ili ekonomskom smislu nego u savladavanju zla.

Za kraj je biskup pročitao molitvu Gospi jednog branitelja koji je hodočastio marijanskim svetištima dvadeset godina nakon rata.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka. Na kraju mise otpjevana je državna himna „Lijepa naša domovino“.