Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predslavio misu zornicu u Zaboku

Zabok (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Zaboku misu zornicu Druge nedjelje došašća, 5. prosinca uz koncelebraciju supsidijara Marijana Culjaka, dok je župnik Branko Risek u ispovjedaonici tijekom misnog slavlja podjeljivao sakrament pomirenja okupljenim vjernicima.

Danas nas Ivan Krstitelj poziva na promjenu, na obraćenje. Obraćenje o kojem stalno govorimo u crkvi nije samo jedna ispovijed, nije samo jedno kajanje koje izmolimo pred Bogom već je to poziv na duboku promjenu naših misli te cjelokupnog života.

Mogli bismo danas ovo pitanje okrenuti malo drukčije. Kada bismo znali da će sutra doći Isus, da će doći završetak svijeta, što ne bismo htjeli da Isus nađe u nama, koju to misao, djelo, ljudski odnos, što bismo htjeli promijeniti i ispraviti, upitao je okupljene vjernike biskup Gorski. Vjerujem da svatko od nas ima toliko toga što bi mogao promijeniti u svojem životu. Dopustimo Bogu da danas na novi obnovljeni način zahvati naše živote – upitajmo ga što to on od nas želi, kamo nas poziva te gdje se ja kao kršćanin mogu naći. Promjena u našem životu događa se onda kad nas Bog zahvati kada mu dopustimo da djeluje u našem životu.

Svjedoci smo koliko je ovo vrijeme covida razorilo naše zajednice, bilo to unutar naših obitelji, našeg zajedništva u Crkvi ali i domovini no čin obraćenja je poziv na ponovno izgrađivanje povjerenja među ljudima te ulijevanje nade na uspostavljanje dobrih odnosa unutar obitelji, velikih i malih zajednica. To dvoje je temelj ovog iščekivanja u došašću. Unatoč teškoćama kojima smo svi svjedoci, vjerujem da ćemo uz Božju pomoć svladati sve zapreke osobito u ova teška izazovna vremena potresa i pandemije, zaključio je biskup Gorski.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale biskupu Gorskom uputio je župnik Branko Risek istaknuvši kako je uvijek dobrodošao u Župu sv. Jelene Križarice kako bi ohrabrio vjernički puk. Svaka zornica, i svaka adventska večer, neka budu koraci radosti i nade, koraci svjetla na putu u susret s iščekivanim Djetetom – Božićem u Betlehemu istaknuo je na kraju biskup Gorski.

Međutim ovaj dan je bio posebniji jer je jedan među najomiljenijim svecima sv. Nikola ostavio darove na radost najmlađih. Biskup Gorski je uz pomoć župnika Branka Riseka na kraju mise zornice podijelio darove i razveselio djecu koja svoje prvo jutarnje vrijeme daruju Isusu budeći se ranije nego njihovi prijatelji. Prigodno druženje sa svetim Nikolom upriličeno je i na kraju mise u 10 sati.