Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predvodio proslavu župne svetkovine sv. Mateja u zagrebačkim Dugavama

Zagreb (IKA)

Župna svetkovina sv. Mateja, apostola i evanđelista, svečano je proslavljena u utorak 21. rujna u zagrebačkim Dugavama, a svečanu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, koji je tijekom petnaest godina kao župnik izgrađivao zajednicu od njezinih početaka do završetka izgradnje nove župne crkve.

U uvodnom pozdravu upravitelj župe vlč. Vjekoslav Jakopović spomenuo se niza važnih obljetnica ove godine u životu župne zajednice: četrdesete obljetnice od početka redovitog pastorala u župi, tridesete obljetnice od početka gradnje župne crkve te petnaeste obljetnice njezine posvete.
U homiliji biskup Gorski, ocrtavši lik sv. Mateja i njegovo obraćenje, uputio je na važnost Božjeg milosrđa koje zahvaća sve ljude bez obzira na njihovu prošlost. Po svome milosrđu Bog svakoga poziva na novi život. To se osobito ogledalo u životu župne zajednice koja svoje početke ima u stanu stambene zgrade, gdje je Isus pronašao svoj dom poput mnogih tadašnjih radničkih obitelji u Dugavama. Župna zajednica tijekom četrdeset godina obogaćena je i darom duhovnih zvanja, brojnih obitelji i zajednica koje se okupljaju u redovitom pastoralu.
Na kraju slavlja mise blagoslovljen je kip Blažene Djevice Marije, Majke Milosrđa, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavoga. U kratkom obraćanju, akademski kipar objasnio je likovnu kompoziciju djela, objasnivši kako se iz milosrdnog srca Isusa Krista, po posredničkim rukama Majke, milosrđe izlijeva na čitav svijet.
Slavlje je završilo zahvalom upravitelja župe vlč. Jakopovića svim darovateljima i dobročiniteljima koji su se uključili molitvom i materijalnim sredstvima u ostvarenja ovoga djela te istaknuo kako se postavljenjem kipa trg ispred crkve polako pretvara u jedan molitveni prostor u kojega ljudi rado svraćaju, upućujući molitve i prošnje Mariji, Majci Milosrđa.
Slavlju proslave župne svetkovine prethodilo je trodnevno molitveno slavlje koje je završilo svečanom pjevanom Večernjom koju je animirao mješoviti zbor župe.