Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predvodio sprovodne obrede i misu za preminulog mons. Kecerina

Zagreb (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je u četvrtak 23. veljače sprovodne obrede za preminulog svećenika Zagrebačke nadbiskupije mons. Ivicu Kecerina. Mons. Kecerin sahranjen je u svećeničkoj grobnici na šestinskom groblju.

Mons. Ivica Kecerin preminuo je u nedjelju 19. veljače 2023. u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu u 86. godini života i 60. godini svećeništva.

Biskup Gorski iskazao je sućut i blizinu svim okupljenima u svoje ime i u ime kardinala Josipa Bozanića. Govoreći o mons. Kecerinu istaknuo je kako je bio vrijedan svećenik koji je ostavio „duboki trag i stekao veliko poštovanje vjernika i svećenika“, posebno u Kanadi, gdje je proveo 28 godina. „Našim iseljenim Hrvatima bio je otac i majka, učitelj i brat, svećenik i prijatelj. Sve je okupljao oko Kristovog oltara, poučavao i poticao da rastu u dobru i duhovnosti. Brižno je promicao i čuvao kulturnu baštinu svoga naroda, jezika i narodne običaje kako bi iseljenici sačuvali svoje hrvatske korijene. Zbog svoje ljudske i svećeničke brige za istarske svećenike 2010. godine ustoličen je za začasnog kanonika Porečkog stolnog kaptola sv. Maura, a papa Benedikt XVI. imenovao ga je monsinjorom“.

Nadalje, biskup je naglasio kako je mons. Kecerin veoma štovao bl. Alojzija Stepinca i promicao njegovo štovanje te je „slijedio njegov stil života u svojem svećeništvu. Samoprijegoran, vjeran Bogu i domovini, ispunio je do kraja svoj svećenički život“.

Misno slavlje biskup Gorski predvodio je po završetku sprovodnih obreda u koncelebraciji s vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj mons. Jurom Bogdanom, kotorskim i imenovanim biskupom porečkim i pulskim Ivanom Štironjom, vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjom Jezerincem te okupljenim svećenicima.

U homiliji je naglasio kako nas korizma podsjeća da, „iako smo prah, nosimo u sebi klicu vječnosti, nosimo duh samoga Stvoritelja, njegovu sliku utisnutu u našu dušu. Zato se ne možemo miriti s ništavilom jer nas upravo taj otisak Božjega bića u nama neprestano podiže dok se ne smirimo u Gospodinu“.

Biskup je kazao i kako je mons. Kecerin dobro iskoristio darovano mu vrijeme. „Kao svećenik Isusa Krista koji ga je pozvao u službu, trudio se iskupiti vrijeme dobrotom i ljubavlju. Korizma je za vlč. Ivicu završila, prispio je do obećane zemlje – neba. Kakva radost i kakva preobrazba ove zemaljske prašine, od smrtnosti u besmrtnost. Besmrtnost koju je svakoga dana blagovao primajući Tijelo Kristovo, taj zalog vječnosti i blaženog života“.

Zaključujući homiliju mons. Gorski izrazio je zahvalnost Zagrebačke nadbiskupije Bogu za dar njegova života, zahvalnost njegovoj obitelji, „posebno roditeljima koji su svojom vjerom omogućili njegov odaziv Kristu, a sada su ga dočekali u vječnosti“.

Na kraju misnoga slavlja župnik Župe sv. Mirka u Šestinama vlč. mr. Robert Šreter, uputio je zahvalu biskupu Gorskom, okupljenim biskupima, svećenicima i vjernicima koji su došli oprostiti se od mons. Kecerina.