Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski slavio misu zadušnicu i sprovodne obrede za fra Alojzija (Matu) Litrića

Zagreb (IKA)

U utorak, 22. veljače u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, u samostansku kapelu Svetog Duha, pokopan je fra Alojzije (Mate) Litrić, koji je preminuo u 85. godini života, 67. redovništva i 57. svećeništva.

Misu zadušnicu i obred sprovoda vodio je mons. Mijo Gorski, uz generalnog asistenta Reda Franjevaca konventalaca fra Igora Salmiča, vikara Slovenske franjevačke provincije fra Janeza Šamprla, te uz brojnu braću iz različitih hrvatskih i slovenskih samostana, rodbinu pokojnika te mnogobrojnih vjernika koji su poznavali pokojnog fra Alojzija (Matu) Litrića. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je zbor „Tomislav Talan“ župe Svetoga Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Fra Alojzije (Mate) Litrić rođen je u Žeževici (Šestanovac) blizu Imotskog, 17. kolovoza 1937. god. od oca Mije i majke Klote, rođ. Bajić. U sjemenište franjevaca konventualaca u Zagrebu na Svetom Duhu stupio je u jesen 1950. god. te pohađao srednju školu za spremanje svećenika na Šalati i kod franjevaca na Kaptolu, kod kojih je 1959. god. i maturirao. U međuvremenu je služio vojni rok u Sarajevu i Mostaru. Svoje prve redovničke zavjete položio je 2. kolovoza 1955. godine, a svečane u Zagrebu 4. listopada 1960. god. Od 1959. do 1965. god. studirao je teologiju na Papinskom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu, gdje je i diplomirao. Za svećenika je zaređen u Rimu 13. ožujka 1965. god., te nakon toga nastavlja postdiplomski studij moralne teologije na Papinskom učilištu „Alfonsianum“ gdje postiže znanstveni naslov magistar teologije.

Kao poseban detalj desetogodišnjeg boravka u Rimu valja istaknuti da je pokojni fra Alojzije od 1971. do 1973. god. više dvije godine bio redoviti ispovjednik – penitencijar u Papinskoj bazilici Sv. Petra u Rimu. Povratkom u Provinciju povjerene su mu odgovorne službe: od 1974. do 1977. bio je definitor, vikar i tajnik provincije, a istovremeno od 1974. do 1983. bio je i odgojitelj novaka u Cresu. Od 1983. do 1986. vrši službu provincijskog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U tri mandata bio je gvardijan samostana Svetog Duha u Zagrebu, od 1992. do 2002.god., a s prekidima bio je šesnaest godina gvardijan samostana Sv. Frane u Cresu, koji se pod njegovim vodstvom obnavljao. Od 2002. do 2006. djeluje kao član i vikar samostana Sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima, a potom dolazi u Zagreb kao član samostana Svetoga Duha sve do svoje smrti.

Fra Alojzije je za dugogodišnjeg služenja Crkvi i Redu bio predsjednik i član raznih provincijskih komisija, kapitularni kustos, predsjednik Konferencije provincijala Srednje Europe franjevaca konventualaca, član vijeća BKJ za misije u dva petogodišta, duhovni asistent FSR-a, ispovjednik raznih redovničkih zajednica.