Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Huzjak: "U devet godina Bjelovarsko-križevačke biskupije zaređeno 15 svećenika"

Bjelovar (IKA)

Bjelovarsko-križevačku biskupiju proglasio je 5. prosinca 2009. papa Benedikt XVI. Za prvog biskupa imenovan je dotadašnji generalni tajnik HBK, mons. Vjekoslav Huzjak, koji je u tom povodu dao izjavu Hrvatskome katoličkom radiju.

U ovih devet godina nastojalo se da kler, redovnice i redovnici, narod Božji formiraju svijest o uspostavi nove biskupije. Uspostavljeni su dekanati, proglašeno je biskupijsko svetište Majke Božje u Novoj Rači, kazao je biskup Huzjak. Bjelovarsko-križevačka najmlađa je biskupija u Hrvatskoj. Nebeski zaštitnik biskupije je sv. Marko Križevčanin.

Od brojnih pastoralnih programa, biskup Huzjak posebice je istaknuo „osobiti rad s djecom i mladima i promociju duhovnih zvanja”. U proteklih devet godina biskup Huzjak zaredio je 15 svećenika. Mons. Huzjak istaknuo je i veliku važnost Caritasa, budući da je Biskupija „na ruralnom području koje ima puno potrebitih i starijih ljudi”. U Bjelovaru se uređuje prostor oko katedrale, a u samom gradu uspostavljene su dvije nove župe. „Puno je još toga za napraviti”, istaknuo je mons. Huzjak. Kao neposredne planove izdvojio je gradnju župnih crkava te svetišta sv. Marka Križevčanina.

„U ovih 9 godina nastojalo se na novi način izgraditi odnose između Crkve i političkih struktura, između Crkve i kulturnih institucija. U tijeku je osnutak i uređenje Dijecezanskog muzeja koji će obogatiti kulturnu ponudu, čuvajući kulturnu baštinu od zaborava”, pojasnio je biskup.

„Svake godine kada se spominjemo dana proglašenja biskupije, spominjemo se i pape u miru Benedikta XVI. koji ju je utemeljio”, kazao je. Tog događaja vjernici se posebice prisjećaju na misi koju na spomen-dan proglašenja slave u svojoj katedrali u Bjelovaru.