Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Huzjak za prezbitere zaredio Lucijana Čanagdžiju, Maria Perinca i Alena Zelčića

Bjelovar (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak zaredio je u subotu, 8. lipnja 2024. u bjelovarskoj katedrali Svete Terezije Avilske za prezbitere Lucijana Čanagdžiju iz župe Svete Ane u Bjelovaru, Maria Perinca iz župe Pohoda BDM u Cirkveni i Alena Zelčića iz župe Uznesenja BDM u Gornjoj Rijeci.

Na početku misnog slavlja biskup Huzjak je pozdravio okupljene, a na poseban način ređenike, njihove obitelji i sve one koji su sudjelovali u njihovom odgoju i formaciji. Izrazio je radost cijele bjelovarsko-križevačke Crkve što u svoj prezbiterij prima trojicu novih članova.

Nakon navještaja Evanđelja, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vlado Bogdan je pozvao kandidate da pristupe i zatražio od biskupa da ih zaredi za prezbitere.

U homiliji je biskup Huzjak rekao okupljenima da Krist poziva da ostanu u njegovoj ljubavi. „Nije to nikakva zaljubljenost nego pravo sebedarje, ljubav koja je kadra predati se potpuno u službu drugoga, kao što je to On sam učinio“, rekao je.

Mons. Huzjak je kazao da u Crkvi postoje mnoge službe i darovi. „Svakome je Gospodin namijenio njegovu ulogu u tijelu Crkve. Danas to tijelo Crkve postaje bogatije jer primamo dar trojice prezbitera, koje je Gospodin odredio da budu djelitelji njegovih tajni, sakramenata, i da navještaju njegovu Riječ“, naglasio je.

Bjelovarsko-križevački biskup se obratio i ređenicima koje je potaknuo da u vlastitom srcu gaje ljubav koju im Krist preporuča i zapovijeda. Ohrabrio je ređenike i poručio da nikada, posebno u trenutcima teškoća i slabosti, ne izgube iz vida ljubav kojom ih Krist ljubi i za kojom su pošli kako bi ga slijedili u službi Svetog reda prezbiterata.

Slavlje su prisustvovale obitelji, rodbina i prijatelji ređenika, ali i mnogobrojni vjernici iz njihovih rodnih župa i iz župa gdje su vršili pastoralni praktikum.

Uz svećenike domaće biskupije, slavlju su nazočili i rektor zagrebačke bogoslovije preč. Željko Faltak, rektor đakovačke bogoslovije preč. Stjepan Radić, rektor dječačkog sjemeništa na Šalati preč. Marija Pavlaković i rektor Fakulteta filozofije i religijski znanosti u Zagrebu o. Ivan Antunović.

Na kraju euharistijskog slavlja, u kojemu su novozaređeni svećenici po prvi puta koncelebrirali, svim prisutnima udijelili su mladomisnički blagoslov.

Slavlje je vodio katedralni zbor pod vodstvom mo. Ivane Matkov.