Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Ivan Devčić: Nema mjesta beznađu jer Bogu je sve moguće

Rijeka (IKA)

Vazmeno bdjenje, uvod u najvažniju nedjelju cijele povijesti, nedjelju Kristova uskrsnuća, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je iz prazne kapele riječkog Bogoslovnog sjemeništa. Vjernici su liturgiju Velike subote 11. travnja mogli pratiti uživo na Facebook stranici Riječke nadbiskupije.

Uz nadbiskupa Devčića u slavlju su, poštujući mjere sigurnosne udaljenosti, sudjelovali rektor sjemeništa Mario Gerić, vicerektor Marko Stipetić te nadbiskupov tajnik Ivan Devčić i nekoliko bogoslova.

Nadbiskup Devčić je u propovijedi istaknuo kako liturgijska čitanja Velike subote, Božja riječ koju su pročitali, pokriva raspon tema od stvaranja svijeta do uskrsnuća Isusa Krista i života prve Crkve koju je on osnovao.

„Od tada Crkva živi, djeluje i donosi Radosnu vijest te podučava čovjeka. Crkva daje, Duhom Svetim nadahnuta, odgovor na temeljna pitanja čovjeka. A ta su pitanja predmet i Božje riječi koju smo upravo pročitali. Kako je sve nastalo? Koji je smisao i konačni cilj ljudskog života? Čuli smo kako je Bog sve stvorio i kako je u svemu stvorenome čovjeku dao posebno mjesto. Da čuva i pazi na sve stvoreno. Ali čovjek je ubrzo iznevjerio Božje povjerenje, a to isto se dalje redovito događa u povijesti čovječanstva. No, koliko god čovjek bio nevjeran, Bog je uvijek ustrajan u svojoj nakani da čovjeka spasi“, rekao je nadbiskup.

„Svo zlo u svijetu dolazi zapravo zbog toga što čovjek nikako da shvati svoje pravo mjesto, nikako da shvati da nije vladar i gospodar svega stvorenog, nego samo čuvar. I to mora čuvati na način da ono što mu je povjereno raste i postiže onaj cilj koji je Gospodin svakome stvorenju zadao. Svjedoci smo toga i ovih dana, u ovoj pandemiji koja nas je zahvatila“, rekao je nadbiskup Devčić te podsjetio da nema mjesta beznađu jer Bogu je sve moguće pa tako i bezizlazne situacije učiniti pobjedonosnima. Brojni su za to primjeri u Svetome pismu, od čudesnog izlaska Izraelaca iz egipatskog ropstva do slavnog uskrsnuća Isusa Krista.

„Ovo današnje bdijenje nas poziva da razmišljamo o sebi, ali i da kao vjernici, molitvom, odricanjem i žrtvom dajući primjer činimo sve da bi se ljudi današnjeg vremena obratili. Da ih potaknemo da počnu na pravom mjestu i na pravi način tražiti sreću i smisao. Jer ovo kako mnogi danas žive nije onaj način koji Gospodin od čovjeka očekuje“, zaključio je nadbiskup Devčić i pozvao na molitvu i promišljanje o svijetu i o svima koji njime upravljaju.

Na kraju mise čestitao je Uskrs svima koji su gledali prijenos na Facebooku te blagoslovio hranu koja će biti blagovana na uskrsno jutro.