Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Jezerinac na proslavi Lovrenčeva u Vivodini

Vivodina (IKA)

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je u nedjelju 11. kolovoza u župi sv. Lovre na Vivodini, u Ozaljsko-lipničkom dekanatu svečanu misu drugog dana proslave Lovrenčeva. Blagdan sv. Lovre, nebeskog zaštitnika župe, tradicionalno okuplja brojne hodočasnike, a posebno raseljene Vivođane iz SAD-a i Kanade kao i Australije koji na Lovrenčevo dolaze u rodni kraj.

Uz biskup Jezerinca koncelebrirali su mjesni župnik i policijski kapelan preč. Andrija Markač, ozaljsko-lipnički dekan i župnik Ozlja preč. Josip Jakovčić, župnik Završja Dragutin Goričanec, Kamanja Stjepan Jakov te župnik župe Podzemelj iz novomeške biskupije u susjednoj Sloveniji Branko Jurejevčić.

Biskup Jezerinac tijekom mise podijelio je sakrament potvrde krizmanicima. Govoreći o sedam darova Duha Svetoga i odnosu sv. Lovre prema svakom od njih, biskup je istaknuo da je sv. Lovro posebno iskazao dar jakosti jer se ni po cijenu smrti nije bojao slijediti Isusov put baš kao kod nas bl. Alojzije Stepinac, najveći čovjek u prošlom stoljeću koji je spasio između ostalog i brojne slovenske svećenike.

Domaćin preč. Markač zahvalio je svim sudionicima slavlja, a posebno iseljenicima iz Kanade koji baštine ljubav prema rodnom kraju osnivanjem i djelovanjem u društvu Sv. Lovre. Misi su nazočile stotine hodočasnika kao i predstavnici javnog i političkog života i policije na čelu s gradonačelnicom Ozlja Gordanom Lipšinić.