Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Jezerinac: Stepinčev život bio je nalik na Kristov

Rijeka (IKA)

Dragi Bog podiže u svako doba u jednom narodu i u svijetu velikane duha i vjere kao žive primjere kojim putem valja ići. Tako je u hrvatskom narodu podigao blaženog kardinala Alojzija – Viktora Stepinca da nam bude putokaz na našem životnom putu, rekao je na početku propovijedi umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac predvodeći u nedjelju 10. veljače u crkvi Sv. Ane na Gornjoj Vežici svečano misno slavlje u povodu proslave Stepinčeva.

Ove godine navršava se 73 godine otkako je bl. Stepinac uhićen i osuđen zbog vjere u Isusa Krista, za suradnju s okupatorom i kvislinškim vlastima, te zbog ‘pokrštavanja’ Srba. Premda je obrana opovrgla sve optužbe, 11. listopada 1946. godine osuđen je na 16 godina strogog zatvora s prisilnim radom i 5 godina gubitka svih građanskih prava. „Tadašnja komunistička vlast bila je uvjerena da će ga na taj način do kraja slomiti. Vjerovali su da će njegovom smrću Crkva u našem narodu biti uništena. Prevarili su se.” Nakon Stepinčeve smrti glas o njegovoj svetosti sve se više širio, ne samo u Domovini, nego i u svijetu. To je znak da je na djelu sam Bog, istaknuo je mons. Jezerinac. „Kao zagrebački nadbiskup i hrvatski kardinal bio je hrabri svjedok i branitelj Isusa Krista, njegova evanđelja, branitelj Crkve, slobode i hrvatskog naroda. Život mu je bio nalik na Kristov život.”

Propovjednik je podsjetio na riječi sv. Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici prigodom proglašenja kardinala blaženim. Sveti Otac kazao je kako je „Stepinac na jedinstven način sudjelovao u vazmenom otajstvu: poput pšeničnog zrna ‘pade na zemlju, na ovu hrvatsku zemlju, te je, umrijevši, donio obilat rod’. Blaženik je bio svjestan da nema proslave bez žrtve“, kazao je mons. Jezerinac te se u nastavku prisjetio i svog susreta s budućim svecem. „Ja sam ga više puta posjetio. Tijekom jednog razgovora rekao mi je: ‘Teško mi je. Ja sam zagrebački nadbiskup i ne mogu vršiti svoju službu.’ U jednom je trenutku zastao i rekao: ‘Neka je hvala dragom Bogu na tome.’”

U nastavku je mons. Jezerinac mnogobrojne vjernike upoznao s „Duhovnom oporukom” bl. Stepinca napisanom u Krašiću u zatočeništvu 1957. godine u kojoj blaženik svjedoči o svojoj vjernosti Bogu, Svetom Ocu i Apostolskoj Crkvi te Majci Mariji i zemaljskim majkama. Govoreći o povijesnim okolnostima u kojima je djelovao blaženi kardinal i pritiscima tadašnje komunističke vlasti, istaknuo je kako je to bilo vrijeme agresivnog bezboštva i Stepinca su nagovarali da prekine vezu sa Svetom Stolicom kako bi se stvorila nacionalna država koja nema vezu s Papom. To je bila Titova želja, rekao je mons. Jezerinac, dodavši da je Stepinac taj prijedlog odbio zbog čega je bio osuđen. Sve to potvrđuju dokumentirani spisi kao i izjave uglednih Židova i Srba kojima je bilo onemogućeno svjedočiti u korist Stepinca, rekao je propovijednik te neke od tih spisa predstavio okupljenim vjernicima. Govoreći o ljubavi koju je budući svetac imao prema Majci Mariji, ali i svojoj majci, u emotivnom obraćanju mladima koji su sudjelovali na misi, poručio je da nikada ne vrijeđaju svoje roditelje niti dižu ruke na njih. Budite im zahvalni na daru života i nebrojenim žrtvama koje su učinili iz ljubavi prema vama. Ako su ostarjeli, posvetite im više pažnje i molite za njih.

Zaključujući propovijed istaknuo je još jednu Stepinčevu „oporuku“ – međusobnu bratsku ljubav. „Ljubite svoje neprijatelje. Čovjek je Božje stvorenje, a zloća je ljudsko djelo”, kazao je mons. Jezerinac apostrofirajući bl. Stepinca. Na kraju, potaknuo je vjernike na molitvu po uzoru na petu „oporuku“ u kojoj Stepinac potiče svih da ga se sjete u molitvama, „svoga pastira u teškim vremenima, da mu Gospodin bude milostiv“. To je najljepši iskaz kardinalove vjere i pouzdanja u Gospodina. On je uvjeren da će mu Krist biti milosrdni sudac i da će se i sam moliti Bogu, kazao je mons. Jezerinac.

Prigodnu riječ na misi uputio je župnik Michele Cittadino, zahvalivši mons. Jezerincu, braći svećenicima i svim vjernicima na sudjelovanju u proslavi Stepinčeva u župi u čijem oltaru se čuvaju moći bl. Stepinca, a koje su ugrađene u lipnju 2017. godine, tijekom posvete nove crkve.

Stepinčevo je svečano proslavljeno i u ostalim crkvama i župama Riječke nadbiskupije.

Ključne riječi:
Jezerinac rijeka Stepinčevo