Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica na proslavi svetkovine sv. Roka u Bosanskoj Gradiški

Bosanska Gradiška (IKA/TABB)

Župa sv. Roka u Bosanskoj Gradiški svečano je u nedjelju, 16. kolovoza proslavila svetkovina nebeskog zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

Koncelebrirali su domaći župnik o. Tomislav Topić i biskupov tajnik vlč. Predrag Ivandić. Zbog aktualne pandemije koronavirusa na misi je sudjelovalo manje vjernika, svega oko 100, jer iz susjedne Hrvatske mnogi od prognanih župljana nisu se usudili doći.

Župna zajednica se duhovno pripravljala za blagdan svoga nebeskog zaštitnika trodnevnim slavljem mise i prikladnim pobožnostima.

Vjernike je na početku svečane mise pozdravio župnik Topić izrazivši dobrodošlicu. Biskup Komarica je uvodeći u misu sve potaknuo na zajedničku molitvu ne samo za sve nazočne vjernike nego i za ne nazočne župljane, za sve bolesne, prognane i sve pokojne župljane i župnike. Pozvao ih je također da mole za oboljelog svoga župljanina, misionara u južnoameričkoj državi Peru mons. Dragu Balvanovića koji je prošle godine na Rokovo proslavio svoju dijamantnu misu u rodnoj župi Gradiški.

U propovijedi biskup Komarica je najprije protumačio opravdanu praksu Crkve da štuje svece i blaženike, kao najuspjelije svoje članove. Podsjetio je da se u suvremenom svijetu sve više gubi osjećaj prema Bogu, prema svetosti, pa tako i prema svecima. Tim je potrebnije da Crkva pojača svoje molitve osobito Duhu Svetom, kako bi mogla uspješno pomagati sve zaluđenijem i sve zarobljenijem suvremenom čovjeku.

Upozorivši da je aktualna pandemija veliki izazov i za ljudski rod i za Crkvu, jer se ljudima nudi dirigirani način mišljenja i ponašanja i prema sebi i prema okolini i prema bolesnicima, biskup Komarica naveo je primjer sv. Roka, kao najpoznatijeg zaštitnika protiv kuge i svih zaraznih bolesti – kroz mnoga protekla stoljeća.

Govoreći o sv. Roku kao istinskom Kristovom vjerniku, biskup Komarica je ukratko protumačio značenje svetaca za život članova Kristove putujuće Crkve. Ustvrdio je da su sveci uzori i zagovornici te da je potrebno njegovati duhovno i molitveno zajedništvo s njima.

Pojasnio je pri tome u čemu je veličina sv. Roka, koji je činio brojna djela milosrđa, a koji nije bio pošteđen ni od opake zarazne bolesti, pa niti zatvora po povratku u rodni kraj.

Biskup Komarica upozorio je kako ni danas kršćanin nije osoba koja je u stanju riješiti problem bolesti i patnje u svijetu uslijed aktualne pandemije, nego je osoba koja mora naučiti vjerovati Bogu i ljubiti Boga koji je u Kristu i sam bio najveći patnik i zbog nas i za nas. Dodao je da bi trebalo ovu pandemiju shvatiti kao veliki i jaki Božji megafon koji nas jasno poziva da se osobno i zajednički okrenemo Bogu, svome Stvoritelju i Gospodaru našeg života – prije nego nas pozove k sebi u vječnost, izvijestio je TABB.