Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica slavio misu za mir u Ukrajini i Svetoj zemlji

Banja Luka (IKA/TABB)

U okviru lanca korizmenih euharistijskih slavlja europskih biskupskih konferencija na nakanu „za sadašnju Sinodu i za žrtve ratova koji bjesne u Ukrajini i Svetoj zemlji“ u ponedjeljak, 19. veljače 2024. u banjolučkoj katedrali misu je predvodio banjolučki biskup emeritus i apostolski upravitelj Franjo Komarica, objavila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB).

Koncelebrirali su Pero Ivan Grgić, rektor katedrale, Vladislav Žarko Ošap, župnik i dekan banjolučki i Anto Barešić.

Pjevanje okupljene zajednice vjernika predvodile su redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove. Osim njih su na misi sudjelovale i redovnice Družbe Misionarki Ljubavi sv. Terezije iz Kalkute, te milosrdnice sv. Vinka.

Osim domaćih vjernika, slično kao i na Pepelnicu, na misi su sudjelovali i vjernici iz nekih azijskih zemalja, poglavito iz Indije, koji studiraju u Banjoj Luci.

Biskup Komarica je na početku mise zahvalio svima i svakom osobno, koji su došli na zajedničku molitvu, u duhu povezani s vjernicima svih župa iz biskupije i cijele metropolije. Pojasnio je važnost tog zajedničkog molitvenog vapaja svih naroda Europe Bogu, Čovjekoljupcu i Mirotvorcu, da pokrene zatrovana i nesložna srca ka dobru i miru, a žrtvama aktualnih ratova po svijetu, osobito u Ukrajini i Palestini, da podari utjehu i učinkovitu pomoć.

Nakon pročitanih svetopisamskih tekstova predviđenih za taj dan u korizmi biskup je u prigodnoj homiliji protumačio značenje tekstova i donio aktualnu primjenu istih.

Naglasio je trajnu Božju brigu za njegovo ljubljeno stvorenje na zemlji – čovjeka i Božje ozbiljno upozorenje čovjeku kako treba da se na zemlji ponaša, da bi se Njemu svidio te ga nakon zemaljskog života smjestio u sretnoj vječnosti na pravu stranu.

Podsjetio je i na dramatična ratna vremena u BiH i usrdnu svakodnevnu molitvu za mir i pomirenje u banjolučkoj katedrali i u drugim crkvama i molitvenim okupljalištima nakon što su brojne crkve bile porušene. Zahvalio je Bogu što je on držao svoju desnicu iznad naroda, te nisu svojim susjedima uzvraćali zlo zlime, nego dobrim, što mnogi od njih dobro znaju. Naglasio je kako je „i za nas tada molilo mnogo vjernika diljem drugih naroda i zemalja“, te smo zato i mi sada dužni moliti za prestanak ratnih sukoba i međusobno poštovanje prava na miran i dostojanstven život svakom čovjeku i narodu.

U Molitvi vjernika zazivi su bili posebno namijenjeni miru i pomirenju u ratnim područjima, te utjesi Božjoj i pomoći svim žrtvama ratova.

Pri kraju je biskup Komarica predmolio svakodnevnu molitvu banjolučkih katolika za ugrožene kršćane u Sjevernoj Koreji te svakodnevnu molitvu za uspjeh Biskupske sinode koja će se održati najesen ove godine.