Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica slavio s Klanjateljicama Krvi Kristove

Banja Luka (IKA/KTA)

U samostanu Novi Nazaret u banjolučkom naselju Budžak sestre Družbe Klanjateljica Krvi Kristove proslavile su u srijedu 1. srpnja svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove.

Ta redovnička Družba ima posebno crkveno odobrenje da može 1. srpnja slaviti kao svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove, kao što je to bila praksa u cijeloj Crkvi do posljednje velike liturgijske reforme univerzalnog crkvenog kalendara 1970. godine.

S biskupom su koncelebrirali domaći župnik Marijan Stojanović te još šestorica svećenika iz banjolučkih župa i Ordinarijata. Zbog pandemije koronavirusa na misi su sudjelovale samo redovnice te Družbe iz Banje Luke, njih 13, te još tridesetak vjernika laika, mahom članova Molitvene zajednice koja djeluje pri samostanu. Zbog pandemije i ograničenog prostora u samostanskoj kapeli, misa je slavljena pred ulazom u samostan.

Biskup Komarica izrazio je radost da je opet među sestrama, braćom svećenicima i vjernicima izvan svoje katedrale, gdje je protekla tri i pol mjeseca svake nedjelje predslavio koncelebrirane mise, na početku s malim brojem vjernika, a kasnije sve većim. Pozvao je sve da zajedno zahvale Bogu za blagoslovljenu nazočnost redovnica Družbe klanjateljica Krvi Kristove u Banjoj Luci od davne 1879. godine.

U homiliji je najprije ukratko prikazo štovanje Krvi Kristove kroz duga stoljeća Crkve, a napose od polovine 19. stoljeća, kada je službeno uveden obvezni spomendan, zatim blagdan pa svetkovina. Potom je tumačio biblijske tekstove, istaknuvši neprocjenjivu vrijednost Kristove Krvi za spasenje svakog čovjeka i cijelog čovječanstva. Potaknuo je sve da se još odlučnije u svome duhovnom životu posvete štovanju – čašćenju Krvi Kristove i da tu pobožnost drugima preporučuju.

Na kraju mise biskupu Komarici, svećenicima i svim nazočnima zahvalila je kućna poglavarica s. Zdenka Pezer. Sudionici slavlja su se još dugo zadržali u radosnom druženju s redovnicama, vrlo zaslužnima za vjerski i karitativni život i rad banjolučke Crkve.