Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Časne sestre iz Hrvatske, Australije i s Haitija predmoliteljice 24. istovremene krunica "Hrvata svega svijeta"

Sisak (IKA)

U subotu 16. siječnja molila se 24. po redu istovremena krunica "Hrvata svega svijeta". Ovu molitvenu inicijativu pokrenuo je otac Ivan Ike Mandurić koji je pozvao sve Hrvate svijeta da se pridruže molitvi krunice za hrvatski narod u ovom teškom vremenu razornog potresa u Zagrebu i na Banovini, kao i na nakanu da se u svijetu zastavi pandemije koronavirusa.

24. krunica “Hrvata svega svijeta” / Foto: YouTube/Za vječnu slavu/Screenshot (sve fotografije)

Prva molitva krunice bila je 4. travnja. Od tada se sve veći broj vjernika uključuje u molitvu koja se svaki put obogaćuje i popravlja: nadodaju se uvodne meditacije te kratki pozdravi i razmišljanja sudionika, tako da se doista može osjetiti kako diše hrvatski narod u svim svojim obitavalištima po svijetu.

U ovoj, 24. po redu krunici “Hrvata svega svijeta”, iz potresom uzdrmanog grada Siska javio se otac Ivan Ike Mandurić i pozdravio sve vjernike iz cijeloga svijeta koji prate ovu molitvenu inicijativu i koji zajedno putem interneta mole ovu krunicu.

Uz njega, predmoliteljice bile su predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije časna sestra Smilja Čirko u društvu skupine volontera Caritasa Sisačke biskupije, te časne sestre Anđelita i Mara iz Sydneyja u Australiji, kao i sestre Ana i Liberija iz Haitija koje su ispričale svoja iskustva i aktivnosti za obavljanja svoga redovničkog poziva u tim zemljama.

Primjerice,  red sestara Klanjateljica Krvi Kristove kojima pripadaju časne sestre Anđelita i Mara u Australiju su stigle još daleke 1963. godine, dakle, tamo su gotovo šezdeset godina.


Sestra franjevka Smilja Čirko potvrdila je da je u subotu 16. siječnja na poslovima raspodjele pomoći Caritasa Sisačke biskupije oštećenima u potresu sudjelovalo više od 310 volontera, što je bio najveći broj volontera angažiranih u Sisku u jednom danu od potresa 29. prosinca.

Sestre Služavke Malog Isusa dospjele su u Haiti prije sedam godina, u siječnju 2014. Njih je u misiju na Haiti privukao strašni potres magnitude 7.0 prema Richteru koji je pogodio tu siromašnu karipsku otočnu zemlju 2010. godine, pri čemu je poginulo više od 250.000 ljudi.